Det är Uppsala Akademiförvaltning som äger fastigheten där både biograf Spegeln och Filmstaden har huserat – tills nu. Spegeln, som öppnade 1964, stängde den 2 juni och Filmstaden stänger i höst.
Andreas de Jounge, fastighetschef på Uppsala Akademiförvaltning, vet ännu inte vad som kommer hända med lokalerna – förutom en sak.
– Vi får inte hyra ut till en ny bioaktör. Det är det enda som är hundra procent säkert. Det är en överenskommelse med Filmstaden AB.
Filmstadens lokaler på totalt cirka 1 700 kvadratmeter blir tomma till årsskiftet och lockar olika branscher.
– Vi har flera intressenter och det har varit snack om allt möjligt, från konstmuseum till hotell. Ett gym och en del olika nöjeskoncept har varit och kikat. Men inget är skarpt. Det är såna tider när få satsar, de flesta har sparkrav på sig, säger Andreas de Jounge.
Vad skulle drömscenariot vara?
– Det bästa hade varit om vi kunde få ner konstmuseet från slottet, som diskuterades för ett par år sen, men det beslutet ligger i politikens händer. Det är en fin byggnad och vi vill hitta något som vi tror kan hålla på sikt. Vi är måna om att det ska bli något kul, så nu har man chansen om man har ett roligt koncept. Vi är väldigt öppna för idéer.
Ännu har ingen kommit och kollat på singelbiografen Spegeln, som ligger vägg i vägg med Filmstaden, trots att den redan är utflyttad.
– Vi för dialoger med universitetet, som vi har tänkt kanske skulle kunna använda lokalen till hörsal. Men inget är klart.
Vad händer om ingen vill ha lokalen?
– Det som händer är att vi inte får in någon hyra, vilket inte är bra på längre sikt. Men vi står inte och faller med det. Det tråkigaste om lokalerna stod tomma länge är att det skulle bli tråkigare i den här delen av stan. Biograferna har lockat 400–500 000 besökare per år.
Både Spegeln och Filmstaden lär stå tomma ett tag även om en intressent skulle vilja hyra dem, i och med att det kommer krävas en del ombyggnationer.
När det gäller bio Royal, som också stängde den 2 juni, är det Vasakronan som är fastighetsägare. Jens Skoglund, chef i Uppsala, vet ännu inte vad som kommer hända där.
– Bio Royal lämnar inte lokalen förrän i slutet på året. Ingen ny verksamhet är på väg in, vi har mer börjat spåna själva på vilka verksamheter som vore spännande att ha.
Till skillnad från lokalerna på Västra Ågatan verkar det som att Royal skulle kunna fortsätta vara biograf.
– Då skulle lokalen funka som den är. Men jag tror att det blir svårt att hitta en annan aktör som vill driva bio där när det finns en ny och fin bio så nära. Då får de ha en specifik nisch, säger Jens Skoglund.
Eftersom biograf Royal ligger så centralt tycker Vasakronan att det viktigaste är hur en ny verksamhet skulle påverka stan – och då kan restaurangverksamhet väljas bort.
– Vi bedömer alla aktörer som vill in, men vi tänker på vad som skulle komplettera utbudet i stadskärnan. Vi vill få in något som vi inte redan har i city idag. På senare år har det etablerats mycket restauranger, så det är inte en självklar inriktning längre.
Precis som Andreas de Jounge drömmer Jens Skoglund om museum i biografens gamla lokaler.
– På andra ställen i Sverige har vi skapat museikoncept av ytor i citylägen. Det vore en rolig grej om det kunde bli en kulturupplevelse.
Men än så länge är inget spikat. Det återstår helt enkelt att se vad som blir av de gamla lokalerna.