Imax-salongen får 219 sittplatser, som i likhet med stolarna i de andra salongerna blir så kallade reclinerfåtöljer. Det betyder att de har elstyrda fot-, nack- och ryggstöd med generöst benutrymme.
– Komfort och stor duk är bland det viktigaste för biobesökarna enligt våra enkäter, säger Helena Eklund, commercial director på Filmstaden, företaget som fram till 2017 hette SF.
Duken blir cirka 21x10 meter, vilket ger en yta på 212 kvadratmeter, i det närmaste som en tennisplan i storlek. I Imax-formatet är duken välvd och har en större bildyta. Även projektorer och ljudsystem skiljer sig från vanliga biosalonger. Salongen är också byggd med gradering, det vill säga stark lutning så att alla besökare får ostörd sikt.
– Biljetterna till föreställningar i Imax-format är generellt lite dyrare men inte alltid, säger Jonas Yngfalk, Filmstadens fastighetschef.
I Sverige finns sedan tidigare två Imax-biografer, en i Westfield Mall of Scandinavia i Solna och en i Filmstaden Bergakungen Göteborg. En prisjämförelse av filmen "Top Gun: Maverick" visar att biljetten till Imax-versionen i Mall of Scandinavia kostar 239 kronor, jämfört med 169 kronor i en vanlig salong.
Den nya biografen i korsningen Dragarbrunnsgatan-Klostergatan beräknas stå klar under tredje kvartalet 2024, alltså om ganska precis två år. Byggprojektet görs i samarbete med fastighetsägaren Uppsala Akademiförvaltning.
Exakt hur stora summor som Uppsala Akademiförvaltning och Filmstaden satsar ekonomiskt vill de inte berätta. Men både Kent Berg, vd för Akademiförvaltningen, och Jonas Yngfalk betonar att det är stora investeringar.
– För oss handlar det om 330 miljoner enbart i biografprojektet, säger Kent Berg.
– För Filmstaden är det den enskilt största investering som vi någonsin gjort. Hyresavtalet är skrivet på 20 år, säger Jonas Yngfalk.
När den nya biografen invigs 2024 överges den nuvarande multibiografen Filmstaden på Västra Ågatan. Den invigdes 1983 och är i dag Sveriges enda Filmstad som inte genomgått någon genomgripande renovering trots snart 40 år på nacken.
– I dag upplevs lokalerna som lite trånga, mörka och med låg takhöjd. Vi har letat efter nya lägen i Uppsala i ungefär 15 år, så det är underbart att det snart är dags att flytta in i nya lokaler, säger Jonas Yngfalk.
De 13 biosalongerna upptar 6 300 kvadratmeter, medan 2 200 kvadratmeter viks åt restaurang-, kafé- och barytor.
Vad som ska hända med dagens lokaler på Västra Ågatan och den intilliggande biografen Spegeln är inte bestämt, enligt Kent Berg.
Någon oro för att publiken ska svika den toppmoderna biografen finns inte hos Filmstaden, trots sämre tider och konkurrens från strömningstjänster.
– Historiskt sett har vi alltid stått oss bra i lågkonjunkturer. Vi ser ett uppsving efter pandemin och är säkra på att folk vill komma ut och uppleva saker tillsammans, säger Helena Eklund.
En annan som jublar över satsningen är före detta Uppsalapolisen Christer Nordström, som har jobbat extra på Uppsala biografer sedan 1966. Han var med på torsdagens pressträff och vandrade belåtet omkring på byggarbetsplatsen, som än så länge mest består av naken betong och balkar.
– Imax-salongen blir kronan på verket. Den nya biografen är en stor framgång för Uppsalas kultur- och nöjesliv, säger han.