Att kunna Àta och dricka i biosalongen Àr sedan lÀnge standard utomlands. I Sverige finns Àn sÄ lÀnge enstaka biografer som erbjuder möjligheten. Efter Stockholm, Göteborg och Malmö har turen nu kommit till Uppsala.
PÄ Nordisk Film Bio inleddes nyligen en testperiod. Verksamheten bygger pÄ det tillfÀlliga serveringstillstÄnd som biografen har fram till i början av maj.
I foajén har en liten bar byggts upp med kylskÄp innehÄllande vin, öl, cider och alkoholfria alternativ.
â Det gĂ„r bra att stĂ„ eller sitta hĂ€r i foajĂ©n och dricka ett glas medan man vĂ€ntar in sitt sĂ€llskap, sĂ€ger Fredrik Andersson, marknads- och försĂ€ljningsansvarig.
Inne i salong 5 har de 57 fÄtöljerna försetts med svÀngbara minibord med plats för en tallrik och ett glas. Tanken Àr att biopubliken tar med sig sitt glas eller sin flaska in i salongen och slÄr sig ned med en plockbricka i vÀntan pÄ att filmen börjar.
â Vi har tre olika plocktallrikar pĂ„ menyn. De kan antingen förbestĂ€llas eller köpas pĂ„ plats, berĂ€ttar Jesper Danielsson, biografchef.
Att biografen för en tid sedan bestÀmde sig för att göra ett test grundar sig pÄ enkÀtsvar frÄn besökarna.
â Det Ă€r mĂ„nga som har Ă„terkopplat till oss att det vore trevligt att kunna Ă€ta en bit och dricka ett glas till filmen. Nu undersöker vi om det verkligen stĂ€mmer, sĂ€ger Fredrik Andersson.
Han och Jesper Danielsson Àr nöjda med utfallet hittills. Specialvisningarna har enligt dem varit vÀlbesökta och det har sÄlts en hel del plockbrickor och dryck. Biljettpriset till bistrosalongen ligger 30 kronor över ordinarie pris.
â Ă ldersgrĂ€nsen Ă€r 20 Ă„r eftersom alkohol serveras. Vi har valt ut filmer med en vuxen publik, som "Andra akten" med Rolf LassgĂ„rd och Lena Olin, och "Empire of Light" med Olivia Coleman och Colin Firth. Hittills har vi testat onsdagar och torsdagar, men framöver kan det nog ocksĂ„ bli fredagar och lördagar, sĂ€ger Jesper Danielsson.
Huruvida serveringen blir kvar efter testperioden Àr för tidigt att sÀga. I sÄ fall krÀvs ett ordinarie serveringstillstÄnd och i förlÀngningen en ombyggnad av lokalerna med eget kök som möjliggör en utökad meny, kanske med varm mat.
â Ambitionen Ă€r att nĂ„ dit sĂ„ smĂ„ningom, annars hade vi inte inlett testperioden, sĂ€ger Jesper Danielsson.