Listan: De fem bästa filmerna på bio just nu

Här är fem aktuella filmer som fått UNT:s recensenter att strössla med kajorna.

"No other land" tilldelades både publik- och dokumentärpriset på filmfestivalen i Berlin.

"No other land" tilldelades både publik- och dokumentärpriset på filmfestivalen i Berlin.

Foto: Doc Lounge

Film2025-02-16 18:00

1. No other land (kort tid kvar)

Masafer Yatta är en by på Västbanken som varit under israelisk ockupation sedan 1967, och hem till filmaren Basel Adras familj i generationer. När militären kommer och mejar ned deras hus stannar familjen kvar och bygger upp det igen. Men det blir svårare för varje gång. Filmen vann både publik- och dokumentärpriset på filmfestivalen i Berlin och "har en uthållig filmares temperament och en politisk aktivists patos, där de nedslående bilderna får tala för sig själva" skrev Sonya Helgesson Ralevic, i sin recension.

Betyg: 5

undefined
"Min mormors miljoner" är Thailands Oscarsbidrag och har gjort succé på såväl bio som på Tiktok.

2. Min mormors miljoner

Thailands Oscarsbidrag handlar om unge M som drömmer om att ha massor av pengar. När hans mormor blir allvarligt sjuk går han in för att hon ska låta honom ärva allt. En hjärtevärmande berättelse tar vid, om vänskap och medmänsklighet.  "En livsbejakande film som gör dina steg lättare och ditt hjärta två storlekar större", recenserade Daniel Hånberg Alonso.

Betyg: 5

undefined
Makarna Erzsébet (Felicity Jones) och László (Adrien Brody) återförenas i USA tack vare en kulturmecenat som vill att László ska rita ett storslaget kulturcentrum.

3. Brutalisten

Förintelseöverlevaren László Tóth anländer till USA efter andra världskriget och får i uppdrag att rita ett storslaget kulturcenter. När bygget väl sätter i gång tvingas Tóth kämpa för varje detalj i kamp med klåfingriga byråkrater. "'Brutalisten' bjuder på en vindlande resa genom historiska skeenden, där den enskilda människan kämpar i ständig motvind för att göra ett avtryck i tidens hastigt undanglidande sand", skriver Johannes Hagman i sin recension.

Betyg: 4

undefined
Maria Callas var under många år världens mest firade operasångerska. I "Maria" blandas hennes sista dagar och död med tillbakablickar på hennes framgångsrika karriär.

4. Maria

Skildrar Maria Callas sista dagar, när den pillerknaprande stjärnan kämpar med att hitta sin röst igen för att göra en comeback. Regissören Pablo Larrain har tidigare gjort filmen "Jackie" om Jaqueline Kennedy Onassis, och lyckas återigen skickligt skildra ett kvinnoöde, som gjort för att dramatiseras. UNT:s Björn G Stenberg hyste farhågor för hur Angelina Jolie skulle tackla huvudrollen men imponeras i sin recension av hur Jolie gestaltar "den himmel och det helvete som det verkar vara att bli uppburen diva för att sedan tappa det. Det är i mycket hennes förtjänst att filmen blir så gripande".

Betyg: 4

undefined
En vänskap växer fram mellan ett barnbarn (Emily Matthews) och en farmor (Glenn Close) i "Sommarboken".

5. Sommarboken (ny på listan)

Baserad på Tove Janssons muminlösa roman "Sommarboken" från 1972. Barnet Sophia, hennes pappa och hennes farmor (Glenn Close, Emily Matthews och Anders Danielsen Lie) tillbringar ett sommarlov på en ö i yttre skärgårde, i skuggan av sorgen efter en mamma som gått bort för tidigt.  Att i film fånga in sorgen och tystnaden i den stämningsfulla romanen är nogomöjligt trots att Charlie McDowells film är respektfull mot förlagan och verkligen försöker. UNT:s Kasia Syty stillsam filmatisering som i sin recension liknar med att "råka sätta på en vacker och havsdoftande meditationsvideo på Youtube".

Betyg: 3                                                                                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!