1. Flickan med nålen (ny på listan)
Svartvitt danskt drama med en berättelse som visserligen är grym och blytung, men skildrad med en trösterik medkänsla. Den fattiga flickan Karoline (Vic Carmen Sonne) är sömmerska på en klädfabrik men arbetet räcker nätt och jämnt för att skrapa ihop till hyran. En korvarig kärleksaffär resulterar i ett barn som ingen förmår att ta hand om. Men en en äldre karismatisk dam driver en hemlig adoptionsbyrå och stillar mödrars oro med löften om en vacker framtid för de nyfödda. Den svenska regissören Magnus von Horn ("Efterskalv", "Sweat") syr ihop en sömlös historia där "Noir-estetik från stumfilmstiden och ett hypnotiserande vackert foto får den tragiska berättelsen att vibrera", enligt UNT:s recensent Kasia Syty som ser "både en mörk gammal saga och en fasansfullt närliggande vardagsdystopi".
Betyg: 5
2. Min mormors miljoner
Thailands Oscarsbidrag handlar om unge M som drömmer om att ha massor av pengar. När hans mormor blir allvarligt sjuk går han in för att hon ska låta honom ärva allt. En hjärtevärmande berättelse tar vid, om vänskap och medmänsklighet. "En livsbejakande film som gör dina steg lättare och ditt hjärta två storlekar större", recenserade Daniel Hånberg Alonso.
Betyg: 5
3. A complete unknown (ny på listan)
Timothée Chalamet är perfekt som en inåtvänd och tjurig Bob Dylan i "A complete unknown" som startar när en 19-åring anländer 1961 till New York med sin gitarr i handen. Fyra år senare har han tagit världen med storm. Regissören James Mangold gör "ett djupt stämningsfullt porträtt och jag börjar nästan applådera tillsammans med den del av festivalpubliken på Newport som gör detsamma när filmen slutar" skriver Björn G Stenberg i sin recension.
Betyg: 4
4. Brutalisten
Förintelseöverlevaren László Tóth anländer till USA efter andra världskriget och får i uppdrag att rita ett storslaget kulturcenter. När bygget väl sätter i gång tvingas Tóth kämpa för varje detalj i kamp med klåfingriga byråkrater. "'Brutalisten' bjuder på en vindlande resa genom historiska skeenden, där den enskilda människan kämpar i ständig motvind för att göra ett avtryck i tidens hastigt undanglidande sand", skriver Johannes Hagman i sin recension.
Betyg: 4
5. Maria
Skildrar Maria Callas sista dagar, när den pillerknaprande stjärnan kämpar med att hitta sin röst igen för att göra en comeback. Regissören Pablo Larrain har tidigare gjort filmen "Jackie" om Jaqueline Kennedy Onassis, och lyckas återigen skickligt skildra ett kvinnoöde, som gjort för att dramatiseras. UNT:s Björn G Stenberg hyste farhågor för hur Angelina Jolie skulle tackla huvudrollen men imponeras i sin recension av hur Jolie gestaltar "den himmel och det helvete som det verkar vara att bli uppburen diva för att sedan tappa det. Det är i mycket hennes förtjänst att filmen blir så gripande".
Betyg: 4