Biografen som väckte Uppsalabornas intresse för film

Ett familjeföretag där pappa, son och barnbarnet Göran Annell kämpat för att hålla kulturen vid liv. I dag, torsdag fyller Fyrisbiografen 110 år och firar stort.

Karin Magnusson, Göran Arnell och Sofia Lindroth driver Fyrisbiografen som fyller 110 år 4 oktober. Göran Arnells farfar  David Arnell köpte biografen på 30-talet och gav den dess konstnärliga prägel som finns kvar än i dag.

Karin Magnusson, Göran Arnell och Sofia Lindroth driver Fyrisbiografen som fyller 110 år 4 oktober. Göran Arnells farfar David Arnell köpte biografen på 30-talet och gav den dess konstnärliga prägel som finns kvar än i dag.

Foto: Andreas Sjölin

Film2021-11-04 06:30

Den 4 oktober 1911, för exakt 110 år sedan visade Fyrisbiografen sin första film. Fyrisbiografens grundare som även startade Slottsbiografen, Scalabiografen och flera andra biografer runt om i landet var studenten och entreprenören Hugo Plengiér. Vid denna tidpunkt hade biograftanken inte trängt igenom bland de bildade klasserna utan begreppet biograf förbands till dunkla föreställningar om okultur ovärdigt en bildad människas intresse. Hugo Plengiér lyckades emellertid väcka Uppsalabornas filmintresse. 

– När han dog missköttes hans imperium och 1930 lades biografen ner. Året efter togs den upp igen av David Annell. Också han hade varit ägare till flera biografer i landet. Familjen Annell bestämde sig för att driva bion på ett speciellt sätt och visa europisk film av hög konstnärlig kvalitet, berättar Karin Magnusson, föreståndare på Fyrisbiografen. 

Den konstnärliga profilen blev ett framgångsrecept som biografen hållit genom alla år. På 60-talet tog David Annells son Torsten över bion och Torsten och hans son Göran drev sedan bion tillsammans under många år. 

– Det har varit ett familjeföretag i tre generationer, men sedan 2012 är vi en ideell förening. Göran Annell som i dag är 80 år jobbar fortfarande ideellt för oss och är en outsinlig källa till kunskap om bion och dess historia, säger Karin Magnusson

110-årsjubileumet firas med ett späckat program av konceptvisningar, klassiker och premiärvisningar från hela världen. Sofia Lindroth, biografens andra föreståndare vill särskilt framhålla dramat "Daughters of the dust" från 1991 av Julie Dash. Ett porträtt av tre generationer av Gullah-kvinnor (ättlingar till västafrikanska slavar) i början av 1900-talet.

– Den är fantastisk och det är den första filmen som regisserades av en svart kvinna som fick premiär över hela USA. Beyoncé inspirerades av den till sin feministiska skiva "Lemonade".

Hur överlever ni när så många i dag ser film via streamingtjänster?

– Vi får stöd från SFI, EU-stöd och från Uppsala kommun. Filmsinstitutets krisstöd gjorde att vi klarade pandemin och nu när vi får fylla biografen igen tror vi på biografen som en magisk plats och ett unikt visningsrum – och att vi har en väldigt trogen publik, säger Sofia Lindroth.

Firandet sker på torsdagen med mingel, tal och förhandsvisning av en av höstens bästa filmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!