– Vi har jobbat ett tag på att rusta upp Fyrisbiografen och först satsat på salongerna och tekniken. Nu är det dags för de mer sociala ytorna som foajén, säger Olle Agebro, ordförande i Föreningen Fyrisbiografen.
– En arkitekt håller på att titta på möjligheterna att bygga in en bardisk. Det är trångt här i dagsläget, men vi kanske kan flytta toaletterna längre ner i källaren.
Sedan november 2012 drivs Fyrisbion av ideella Föreningen Fyrisbiografen.
– Vi har en delvis annan repertoar än de andra biograferna i Uppsala, Filmstaden och Nordisk film och rörliga biostolar, lukt- och vädersensationer upplever vi som distraherande för de filmer vi vill visa.
– Men vi gör samma analys som de av att Uppsala växer och det blir fler som kan tänkas vilja gå på bio. Både de och vi expanderar och bygger nytt, fast vi gör det i mycket mindre skala, säger Olle Agebro.
Fyrisbiografen vill visa kvalitetsfilm, deras nisch är så kallad art house-film.
– Vi satsar också på filmsamtal på olika sätt. Att ge möjlighet att prata om en film vid en bardisk ser vi som ett sätt att öka våra sociala kontaktytor och är ett hållbart sätt för oss att utvecklas som biograf.
Fyrisbiografen är belägen i vad som ursprungligen var en kolkällare. Här har drivits biograf sedan 1911 och därmed är den en av Uppsalas äldsta biografer som fortfarande är i bruk.
Försäljning av folköl till biogästerna ska starta redan i dagarna, men bardisken kan tänkas finnas på plats först till hösten.