I fokus för den 20 minuter långa "Two Days Before Chasiv Yar" står en grupp 50–60-åriga ukrainska män som snart ska ut i strid. Adrian van den Broeck träffade dem under några dagar i augusti i fjol, då de befann sig i slutet av sin två veckor långa militära utbildning. Ett par dagar senare skickades de till fronten vid staden Chasiv Yar i östra Ukraina.
Under några pauser i vapenträningen fick Adrian van den Broeck männen att berätta om hur de såg på sin situation. Inte minst när det gäller rekryteringen. Vissa hade fått brev med order om att inställa sig, andra blivit stoppade på gatan.
Att ukrainska män mellan 50 och 60 rekryteras till fronten med inslag av tvång uppmärksammas sällan i medierna.
– Det förekommer men är en dold del av krigets vardag, trots att alla i Ukraina känner till det, säger Adrian van den Broeck.
Att det talas tyst om verksamheten beror, enligt honom, på att Ukraina och dess allierade ogärna vill förmedla den bilden. Dessutom tror Adrian van den Broeck att tillvägagångssättet ses som en påminnelse om tiden när Ukraina var en del av det totalitära Sovjetunionen.
Hur stor omfattningen är går inte att säga. Enligt van den Broeck har rekryteringen av äldre män blivit vanligare ju längre kriget pågått. Till en del beror det på att behovet av yngre män kommer att vara stort den dag kriget är över och landet ska byggas upp igen.
Männen i Adrian van den Broecks film klagar ändå inte över sin situation. På ett sätt är de lyckligt lottade. De får ett par veckors grundläggande militär utbildning innan de skickas till fronten. Andra hamnar omgående i striderna.
– Männen i filmen är de modigaste jag någonsin träffat. Ingen klagade någonsin över sin situation, utan accepterade läget. Trots att de i vanliga fall jobbar på kontor eller inom jordbruket gör de sitt bästa för att lära sig hantera vapen, säger Adrian van den Broeck.
Första gången han åkte till Ukraina var i januari 2023. Därefter har det blivit ytterligare sex resor. Totalt har han tillbringat sju månader i Ukraina.
Varför? Det måste vara förenat med stora risker.
– Jo, så är det förstås. Jag har upplevt artilleribeskjutning från ryska förband bara några kilometer från "nollan", alltså gränsen till ockuperat territorium. Men mina drivkrafter har varit starkare än rädslan. Jag vill visa världen vad som pågår i Ukraina. Just nu känns det som om det är svårt att hitta en viktigare uppgift.
Adrian van den Broeck har inte bara filmat på plats i det krigsdrabbade landet. Sedan oktober 2023 har han också arbetat för hjälporganisationen OperationAid som på olika sätt stöttar befolkningen.
Men nu är Adrian hemma i Uppsala igen. Han har nyligen påbörjat en tjänst som filmfotograf åt Försvarsmakten med stationering på Ledningsregementet i Enköping.
Några fler resor till Ukraina är inte inplanerade just nu. Däremot lär det bli fler dokumentärer och reportage utifrån det omfattande filmmaterial han förfogar över.
Vad de nya signalerna från USA och president Trump kan innebära för det krigsdrabbade landet har Adrian van den Broeck svårt att överblicka.
– Det vore fruktansvärt om USA drog in sitt militära stöd, men just nu är allt ett enda stort frågetecken. Känslan är att vi i Europa ändå måste steppa upp och inse att vi kanske måste stötta Ukraina utan hjälp från USA.
Fotnot: "Two Days Before Chasiv Yar" kan ses på Youtube.