Den stora, kollektiva längtan efter att ägna sig åt handarbete har gett sig tillkänna inte bara i "årets julklapp", "det hemstickade plagget" – utan också i vällagad mat från grunden, hemodling och att göra eget vin.
Det rimmar väl med omvärldsläget, där vi på grund av kriget i vårt närområde inser vikten av att bli mer självförsörjande och kunna hushålla och experimentera med den mat som finns omkring oss.
Skenande matpriser har gjort att hembakat bröd fått ett uppsving, och att göra egen pasta och spaghetti har varit inne i flera år. De höga elpriserna bidrar också till mer kreativitet när det gäller matlagning. Kanske kommer vi att behöva blötlägga mer, odla mer själva, äta mer rå mat.
Men mat handlar inte bara om att överleva. Mat är också glädje och passion.
Se bara Emma Hamberg, som med sin kokbok "Au pif!" inspirerar till ett mer njutningsfullt liv, eller den stora mängd feelgoodromaner som utspelar sig på vingårdar och kaféer, bagerier, restauranger, vingårdar och hotell.
Det finns en särskild tillfredsställelse i att klara av någonting helt själv och visa prov på oberoende. Det är ett tema inom feelgood som aldrig har blivit impopulärt.
I utmanande tider är det viktigt att hålla fast i det ljusa. Det som vi vet har ett lyckligt slut. Och i feelgoodens värld slutar allting, alltid gott.
Nedan tipsar jag om tre utgivningar som på olika sätt handlar om livets goda i form av mat.