I julklapp fick jag ett dna-test. Ett sådant man gör för skojs skull, inget som visar presumtiva genetiska sjukdomar och annat stämningsdödande. Ändå kan jag inte förmå mig att vispa runt den där bomullspinnen i munnen. Tänk om hela mitt liv är en lögn.
Högt och tydligt deklamerar jag därför för mina (biologiska?) föräldrar nästa gång jag har dem på tråden: ”Jag ska göra ett dna-test, kul va?”, med hopp om att nyanser och pauser i deras svar ska avslöja en eventuell hemlighet innan resultatet hunnit i retur från det tyska labbet.
”Jaha, vad roligt”, svarar de oberoende av varandra.
Ja, allt verkar vara som det har sagts mig. Mamma är mamma, och nog för att pappa jobbade som brevbärare – men han var inte brevbäraren i den bemärkelsen, om ni fattar vad jag menar.
Rädslan, och det ska jag erkänna – kittlingen, i att kanske få hela min värld omkullkastad är inte helt tagen ur luften. En vän fick plötsligt en ny farbror förra sommaren. Tyvärr ville inte pappan ha en ny bror så nu är det minst sagt lite trist stämning i familjechatten.
Intresset för att släktforska med hjälp av dna har exploderat de senaste åren, och jag är övertygad om att det inte är någon slump att genren historiska romaner samtidigt klättrar på topplistorna. Kanske letar vi efter stabilitet i en orolig tid. Eller efter en ny början.
Med hjälp av dna kan en ny berättelse ta form. Vi kanske är den där bortadopterade prinsessan som hamnat hos trollen, eller vi härstammar faktiskt från en egyptisk farao. Vi kan bli huvudpersoner i en helt ny berättelse.
Viktorias 3 tips
De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel
Ruth Kvarnström-Jones (Printz Publishing)
Har ni hört talas om Wilhelmina Skogh? Nej, det hade inte jag heller. Men hon var en av Stockholms mest inflytelserika personer under tidigt 1900-tal. Vd för Grand Hôtel – och kvinna. Brittiskan Ruth Kvarnström-Jones, som bor i Sverige sedan 30 år, har skrivit en Stockholmsskildring som utspelar sig i Grand Hôtels alla offentliga och hemliga rum. En underhållande, lärande, feministisk och framför allt en alldeles underbar berättelse om kvinnor som inte tar nån skit.
Aldrig ensam
Åsa Hallberg (Forum)
Del två i Åsa Hallbergs romanserie ”Systrarna från Fjällbacka” som bygger på hennes egen släkthistoria. Tre systrar emigrerar till Amerika i början av 1900-talet och slår sig ner tillsammans i en lägenhet i New York. Charlotta njuter av friheten och älskar att roa sig, medan Sigrid däremot är strikt religiös. Tre olika personligheter ska samsas under samma tak och systerskapet sätts onekligen på prov. Åsa Hallberg lyckas som alltid skriva härligt och bubbligt om kvinnors livsvillkor, även om det som här utspelar sig under förra sekelskiftet med allt vad det innebar av umbäranden.
Ett otänkbart öde
Simona Ahrnstedt (Forum)
Böckerna om slottet Wadenstierna är klassiker när det kommer till svensk historisk feelgood, eller historisk romance om vi ska vara noggranna. Den här, fjärde fristående delen, kom i våras och skildrar tiden under slutet av 1800-talet. Vår unga hjältinna Alexandra ska eskorteras genom landet hem till Stockholm av den mystiske och spännande Atle Falk – och snart spirar förbjuden kärlek över boksidorna. Ahrnstedt skriver passionerat, och om det är någon som behärskar den här genren så är det hon. Man vill aldrig sluta prassla med sidorna och lägga ifrån sig boken.