Kvinnor som slår sig fria – ett vanligt tema i feelgood

Skilsmässomånaden oktober är här. Par som går skilda vägar är ofta startskottet för personlig utveckling inom feelgoodlitteraturen.

Säsongen då ringarna åker av. Men kanske ett nytt bättre liv väntar? I alla fall i feelgoodlitteraturen.

Säsongen då ringarna åker av. Men kanske ett nytt bättre liv väntar? I alla fall i feelgoodlitteraturen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Feelgood2022-10-08 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det svenska valresultatet visade att kvinnor och män statistiskt sett har olika värderingar. Kanske är det en av anledningarna till att hälften av alla svenska äktenskap slutar i skilsmässa. 

Oktober månad tycks också vara den månad där flest skilsmässoansökningar går igenom, mörkrets och vardagens intågande gör väl sitt på den fronten.

Inom den svenska feelgoodlitteraturen gestaltas skilsmässan som någonting uppslitande, och som startskottet för någonting nytt, härligt och positivt. Typexemplet är att en plötsligen handlingskraftig kvinna tar tag i sina drömmar och skapar det liv hon innerst inne alltid har velat ha. Som att hennes äktenskap, eller make, eller båda delarna, stod i vägen för denna dröm.

Kanske är hennes exman en tråkig typ som ligger på soffan och aldrig tar några egna initiativ, eller också träffar han en ny kvinna och lämnar sin fru.

Vilken orsak skilsmässan än har kommer den kvinnliga huvudpersonen förr eller senare inse att hennes före detta är oduglig – och så flyttar hon, till exempel till en drömstuga på landet och lever lycklig i alla sina dagar. Eller så träffar hon också en ny. En yngre, händigare, snällare.

Äktenskapet är på samma gång upphöjt och nedvärderat i vår samtid. Men de äkta männens dåliga rykte i feelgoodlitteraturen vittnar om att den svenska skilsmässostatistiken inte ser ut att vända.

Vendela Källmark är journalist, litteratur- och teatervetare. Hon är född och uppvuxen i Uppsala.