Flickorna historia – Världen
Kristina Lindström och Lina Bodén
Vår historiebeskrivning har ju som alla vet präglats av män. Och åter män. Det är något som författaren Kristina Lindström glädjande nog velat ändra på. Efter de tidigare så fantastiska "Flickornas historia, om svenska flickor från stenåldern till nutid, och den Augustnominerade "Flickornas historia - Europa" kommer nu "Flickornas historia - Världen". Här berättas om sjutton flickor från olika världsdelar och olika epoker, som Juanita i Inkatidens Peru, Marie Antoinette under franska revolutionen och Michiko i bombens Hiroshima. Man tackar!
Oum
– en poetisk musiksaga
Konserthuset 21/2
På konserthuset framförs Re:Orients poetiska föreställning om arabvärldens mest framstående sångerska Oum Kalthoum. I skådespelaren och sångerskan Sofia Berg Böhms gestalt får barn i åldrarna 4–7 år följa den egyptiska sångerskans fascinerande liv. Musiken framförs av Mousa Elias och Feras Sharstani och är skriven av Bo Spaenc som låtit sig inspireras av Oum Kalthoums repertoar. Sånger som ofta handlade om kärlek, längtan och förlust och som fortfarande spelas världen över.
Aya och Döden
Gottsunda Dans & Teater 21/2
För eller senare så händer den oss alla. Döden. Den vi helst inte pratar om. På Gottsunda Dans & Teaters har man i sin nya föreställning "Aya och Döden" valt att "bena" i ämnet. Här får publiken möta den tioåriga flickan Aya vars pappa är döende. Anya brottas därför med dessa frågor som vad händer när man dör? Får man träffa sina nära och kära igen? Till pjäsen följer också handledningsmaterial och skapande skola projekt.
Robins lillasyster
Den lilla teatern 28/2
Premiär på Uppsalagruppen Tio fötters nya komedi "Robins lillasyster". Föreställningen handlar om en lillasyster som ilsknar till då hennes storebror tar så mycket plats att det inte blir kvar någon till henne. Att hitta sin identitet i en värld där manliga förebilder dominerar är kanske inte alltid så lätt.