Eriksbergs stolthet har blivit ett med platsen

Sebastian Johans skriver om offentlig konst i Uppsala i en serie artiklar. Första delen, publicerades 12/7 och andra16/7. Denna tredje del handlar om Eriksbergs Rosa Fontana.

21 juli 2011 10:01

Arne Jones och hans bröder (och systern Randi Fisher) i 1947 års män personifierar framväxten av det moderna Sverige. När andra världskriget var till ända fanns en ny värld att bygga - också i Sverige som inte deltog i kriget. Moderniteten skulle äntligen implementeras i det svenska samhället, och Jones och hans konstnärsgeneration stod redo med färska intryck och internationella influenser. Det är knappast en överdrift att påstå att Arne Jones vertikalt strävande spiraler och spetsbågar hör till de mest folkhemsnostalgiska som står att finna.

Eriksbergs stolthet Rosa Fontana är inte lika typisk för sin upphovsman som spiralformen Sten på sten, som är placerad bredvid Akademiska sjukhuset. Men Rosa Fontana, som består av en bunt metallblad brutna med ett snitt uppvikt i mitten, visar med sitt gapande centrum något av den spänningsfyllda tomhet som också är central och återkommande i Jones produktion. Och att verket har blivit så synonymt med sin placering är dessutom något som kunde beskrivas som Jones adelsmärke.

Skulpturen, som är jämngammal med Näcken utanför Centralstationen och alltså sattes på plats 1967, har i all enkelhet en väldigt bred träffyta. På en gång en tydlig, bara lätt abstraherad, återgivning av en blomma och en ackurat hänvisning till den italiensk-argentinska konstnären Lucio Fontanas ikoniska uppskurna, oftast enfärgade dukar.

Att verket blivit ett med sin placering märktes inte minst då Rosa Fontana, till många Eriksbergsbors förskräckelse, försvann från torget i början av 2000-talet. Fontänen hade börjat rosta och en beställd replik lyste under några år med sin frånvaro medan originalet gjorde en bisarr resa som slutade med att den förvandlades till en chockrosa inomhusskulptur. Rekonstruktionen blev klar 2008, och det kan i sammanhanget vara värt att påpeka att den då 88-årige kopparslagaren Torsten Albinsson har gjort ett utmärkt arbete: Eriksbergsborna kände sig äntligen hemma igen. Originalets järnplåt är numera ersatt med koppar och kommer förmodligen att stå sig längre än det omgivande torget.

Offentlig konst

Rosa Fontana
Arne Jones
Västertorg, Eriksberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!