Kände silversmeden från Villberga visar verken

Tungt nattvardssilver, stora ljusreflekterande silverfat och ringar med skulpturala inslag - med början 26 november visar Enköpings museum delar av silversmeden Rolf Karlssons livsverk.

En nattvardskalk är exempel på de skulpturala inslagen i Rolf Karlssons silversmide.

En nattvardskalk är exempel på de skulpturala inslagen i Rolf Karlssons silversmide.

Foto: Lena Köster

Enköping2021-11-25 19:00

Han bor och arbetar i Villberga by utanför Enköping, silversmeden som Oskar Reutersvärd kallat det fjärde stora namnet inom svenskt modernt silversmide. Att alls bli nämnd i samma andetag som storheter som Wiven Nilsson, måste kännas tillfredsställande?

– Jodå, fast Gunnar Cyrén var bäst. Silversmed, glasformgivare och sedan åter silversmed.

Rolf Karlsson tycker att den största tillfredsställelsen ligger i att tygla materialet, silver mest, men också guld och mässing. 

– Att hitta ny form, att göra något spännande!

1968 fick Rolf Karlsson sitt gesällbrev och stipendium som bästa elev vid Sveriges Juvelerare och Guldsmedsförbunds fyraåriga skola i Strålsnäs i Östergötland. 

– Stipendiet var väl på 150 kronor eller så. Men utbildningen var otroligt bra. Vi som gick den förstod nog inte det då.

Sex år senare fick han sitt mästarbrev.

Då hade han redan börja söka sig nya vägar inom silversmidet. Han kombinerade olika stilstrukturer, arbetade skulpturalt även i små föremål som till exempel ringar, sökte och fann dynamiska ljusreflektioner i rena ytor.

Under 1980-talet arbetade Rolf Karlsson mycket med kyrksilver och experimenterade med det estetiska utan att ge avtal på funktionen.

Han har arbetat mycket i Stockholm: först i egen verkstad på Svartensgatan på Söder, senare i Clas Gierttas verkstad och butik i Drottninggatsbacken, som han övertog på 1990-talet. Däremellan arbetade han i verkstaden hemmet i Villberga, där han numera njuter sitt otium som pensionär.

Och det är där vi träffas. Jag ser i vardagsrummet ett stort silverfat, där ljuset från fönstret blänker. I ett kassaskåp förvaras silverringar, som inte liknar några jag tidigare sett.

– När jag var mycket ung ville jag bli målare eller skulptör, säger Rolf Karlsson och plockar fram en nattvardskalk med en djärvt skulptural form.

Den, som vill se Rolf Karlssons silver, kan alltså bege sig till Enköping museum från och med 26 november. Eller helt enkelt besöka till exempel St Ansgarsstiftelsen i Uppsala, Bälinge kyrka, Alsike kyrka, St Lars kyrka i Enköping, Härkeberga kyrka, Villberga kyrka, Giresta kyrka eller någon av de ytterligare drygt 20 kyrkor där hans verk finns.

Han är också representerad bland annat på Nationalmuseum, Svenska Ambassaden i Paris och hos Dag Hammarskjöld Foundation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!