Kläder berättar sin historia

De har hundra år på nacken men känns som nya, kläderna från förra sekelskiftet som ställs ut i Lövstabruk. Guiden Josephina Wesström Juhlin har samlat på historiska dräkter sedan barndomen.

Klänningen har troligen använts av farmodern till nuvarande friherren Louis de Geer i Lövstabruk, Beth de Geer. Den är tillverkad i Augusta Lundins modeateljé.

Klänningen har troligen använts av farmodern till nuvarande friherren Louis de Geer i Lövstabruk, Beth de Geer. Den är tillverkad i Augusta Lundins modeateljé.

Foto: Per Lidvall

Dräkter2018-07-18 17:00

Vid baler på herrgården och kanske under promenader på Strandvägen eller i badorter som Öregrund kan dräkterna på utställningen Skräddarsytt i Lövstabruks herrgård ha burits. Josephina Wesström Juhlin, guide och utställningsansvarig, har intresserat sig för modet kring förra sekelskiftet sedan barnsben.

– En stor del av dräkterna som ställs ut kommer från min egen samling. Andra kommer från familjen de Geer, som ägde herrgården i över 300 år, säger hon.

Det handlar alltså om kläder som är omkring hundra år gamla, men de ser nästan nytillverkade ut. Både materialen och hantverket hade en helt annan kvalitet i den tidens modehus.

– De långa kjolarna måste ha släpat i backen men det märks knappt. Det ligger enormt arbete och kunskap bakom dräkterna. Men det var förstås bara en vis kategori människor som hade råd med de här kläderna, säger Josephina Wesström Juhlin.

Många av dräkterna är signerade modedrottningen Augusta Lundin. Hon var en skräddardotter från Kristianstad som kom till Stockholm som 20-åring och med egna besparingar lade grunden till vad som vid hennes död var ett modehus med 200 anställda sömmerskor.

– Hon är som utställningens bakgrundsängel, en mycket spännande människa, säger Josephina Wesström Juhlin.

Visningar av utställningen Skräddarsytt ges torsdag 18 juli, fredag 19 juli samt 11 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!