Står upp för medmänsklighet trots hat och hot

Årets mottagare av Pingvinpriset, ärkebiskop Antje Jackelén, tog i våras en paus från Twitter på grund av hot och hat. Nu är hon tillbaka på plattformen som, enligt henne, ofta liknar en domstol utan rättsprinciper.

Ärkebiskop Antje Jackelén är årets mottagare av Pingvinpriset, som årligen tilldelas en person som står upp för inkludering, medmänsklighet och demokrati även när det innebär hat och hot.

Ärkebiskop Antje Jackelén är årets mottagare av Pingvinpriset, som årligen tilldelas en person som står upp för inkludering, medmänsklighet och demokrati även när det innebär hat och hot.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Demokrati2021-11-29 16:00

Uppsalabon Antje Jackelén får jämställdhetsbyrån Klara K:s utmärkelse Pingvinpriset för sitt sätt att stå upp för inkludering, medmänsklighet och demokrati även när det leder till hat och hot.

– Jag måste erkänna att jag inte kände till utmärkelsen tidigare, men jag har varit med på något av Klara K:s arrangemang. Det är hedrande att få priset som nog kan skapa samling kring de värden som Svenska kyrkan står för, säger Antje Jackelén.

Att en kvinna med makt och med ett budskap om kärlek och tolerans möts av näthat är tyvärr inte förvånande, anser hon.

– Det är väl belagt att kvinnor i uppsatta positioner är mer utsatta än män. Det är likadant inom alla samhällsområden, se bara på journalistiken och politiken.

Själv har hon funnits på Twitter i tio år och upplevt hur samtalstonen blivit grövre.

– Tidigare var det mer som en lekplats, på senare år mer av en domstol eller rent av en avrättningsplats. Kritik måste man tåla men då ska den vara saklig. 

I våras bestämde Antje Jackelén sig för att ta en paus från twittrandet. I augusti var hon tillbaka.

– Jag lämnade för att många valde att missförstå budskapet och försökte splittra kyrkan via medvetna lögner, men också på grund av hatet och påhoppen. "Kärringen har blivit senil" eller "Bränn henne på bål", kunde det stå. Då valde jag att markera genom att ta en paus.

Valet att återvända berodde på att hon inte ville låta hatet vinna. Det fick juryn bakom Pingvinpriset att uppmärksamma henne och erbjuda "en pingvinflock att värma sig i när isvindarna viner", som det står i motiveringen.

Tror du att näthat är något nytt i grunden eller bara ett nytt sätt för vissa människor att vräka ur sig hatiska och hotfulla kommentarer?

– Mycket av det som skrivs i sociala medier sades tidigare mellan skål och vägg. Samtidigt ska man vara medveten om att när boktryckarkonsten var ung användes den inte bara i goda syften, det trycktes också hatiska pamfletter.

Hur ser framtiden ut för Twitter och andra sociala medier?

– Förhoppningsvis blir samtalstonen bättre. Det känns som om företagen bakom plattformerna börjar ta mer ansvar för att motverka missbruk av kommunikationskanalerna och att det man kanske kan kalla barnsjukdomar försvinner.

Bland tidigare mottagare av priset märks Gina Derawi, Monica Lewinsky och Rickard Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!