Dansens dag firas i Uppsala

Dansens dag firas 29 april världen över sedan drygt 25 år tillbaka. Under tisdagen finns chans att se dansuppvisningar i Uppsala både på Celsiustorget och i Gränby centrum.

29 april 2008 00:01
Det var 1982 som FN-organet Unesco proklamerade internationella dansdagen, men i Sverige kom det nationella firandet av dansens dag i gång först 1998.
- Dansens dag är viktig av flera skäl. Det är ett sätt att manifestera dansen och göra den mer synlig både i samhället och i skolan. Vi genomför en stor satsning på dans i skolan och fortbildning av lärare sedan flera år, säger danskonsulent Eva Forsberg Pejler från Dans i Uppland.

På Celsiustorget i Uppsala kan den intresserade i dag se den fria dansgruppen Uppsala dansteater framföra föreställningen När kroppar brister. UNT:s recensent skrev "njutbart vackert, gåtfullt och poetiskt i ett formsäkert och kontrastfyllt bild och ljudcollage" om den här föreställningen när den hade premiär. För koreografin står Carl-Olof Berg
Men även i Gränby centrum kan den köplystne sätta ned kassarna en stund och ta del av Uppsala dansakademis uppvisningar. Här utlovas en rad shower under en och en halv timme.

Gottsunda Dans & Teater har firat dansens dag med olika evenemang under flera år, men gör i år ett uppehåll på grund av personalförändringar. I början av året slutade Sofia Nohrstedt som ansvarat för dansverksamheten och nu förestår en omorganisation.
Men det händer mer. Uppsala Stadsteater har ett dansinslag med koreografen Sara Gebran till kvällens uppsättning av experimentföreställningen Doktor K på lilla scenen.
I länets skolor sker förstås en rad aktiviteter kring dansens dag. Danspedagogen Hans Eriksson från Luleå skapar dans- och musiklekar med elever under turnén Ormen är lös i Funbo skola och Bergvretenskolan i Enköping. I Enköping har också särskolan dansuppvisningar för den intresserade.
Några platser där du kan se dans i dag: Celsiustorget, Uppsala, kl 17 och 18, Gränby centrum, Uppsala, kl 17.30 - 19.00.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!