Kraven framförs i ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind (MP). Bakom står 13 av landets största professionella dansband med upplänningen Micke Ahlgren i spetsen. Han är ursprungligen Uppsalabo men bor sedan många år i Svinnegarn utanför Enköping.
I vanliga fall kuskar han landet runt tillsammans med Petter Sand, Jörgen Ohlsson och Kent Ekman i orkestern Micke Ahlgren's. Bandet har funnits i 30 år.
– Det som händer nu saknar motstycke. Över en natt i mitten på mars ställdes alla spelningar in på obestämd tid. Vår kalender är helt tom, säger Micke Ahlgren.
När tidningen ringer upp är han sysselsatt med en hög fakturor.
– Men det är inte jag som fakturerar, utan det handlar om räkningar som jag ska betala, säger han med torrt skratt.
För det är så det ser ut i dansbandssverige sedan snart en månad. Allt är avbokat och inga pengar kommer in. När regeringen 20 mars aviserade ett stödpaket på 500 miljoner kronor till kulturen, bestämde sig Micke Ahlgren för att stämma i bäcken. I slutet på förra veckan postade han och tolv andra kapellmästare ett öppet brev till kulturministern.
– Vi är oroliga för att dansbanden går under radarn och blir utan stödpengar. Känslan är att vi inte alltid ses som kulturutövare, säger Micke Ahlgren, som tog initiativ till skrivelsen och fick med sig kapellmästarna för bland andra Streaplers, Matz Bladhs, Martinez och Uppsalabandet Per-Håkans.
Dansbandens verksamhet drivs oftast i bolagsform. De professionella dansbanden brukar ha två bolag, ett lönebolag och ett driftbolag. Den konstruktionen är utgångspunkt för de stödförslag som Micke Ahlgren och de andra kapellmästrna skissar på i brevet. Bland annat föreslås att alla dansbandsmusiker, båda anställda och bolagsägare, ska omfattas av A-kassa. Dessutom vill kapellmästarna att driftbolagen ska omfattas av regeringens krispaket för företag.
I brevet framhåller företrädarna att de svenska dansbanden fyller en viktig funktion, inte minst för folkhälsan.
– Dans ger motion och är en källa till glädje. Och rent socialt betyder dansen väldigt mycket för många människor, säger Micke Ahlgren.
Gensvaret på det öppna brevet har varit stort sedan det publicerades i sociala medier. Däremot räknar Micke Ahlgren med att det kanske dröjer ett par dagar innan det kommer en återkoppling från kulturdepartementet.
– Men det börjar bli bråttom med besked om vi ska ha några dansband kvar när virusutbrottet är över.
Han ser fram mot den dag när viruset klingat av och förbudet mot sammankomster upphävs. Samtidigt finns det en oro.
– Det är långt ifrån säkert att danspubliken återvänder på en gång. Jag är rädd för en svallvåg, att folk tänker "nej, jag väntar nog med att gå ut och dansa ett tag till", samtidigt som de eventuella stödpengarna från staten dras in. Då ligger många dansband illa till, säger Micke Ahlgren.
I det dödläge som uppstått har flera dansband börjat livestreama spelningar. Micke Ahlgren's är inget undantag. Sista söndagskvällen i mars spelade orkestern inför ett tomt och öde dansgolv i Bogösa bygdegård. Men publik saknades sannerligen inte.
– Vi har haft över 50 000 visningar på den strömningen hittills. Vi sände till och med från vår fikapaus mellan seten, säger Micke Ahlgren.
Han räknar med att orkestern fortsätter att bjuda in publiken till "Social disDans" på söndagskvällarna, även om det blev inställt senast på grund av sjukdom.