Här dansar Uppsalaskolan – för att uppmärksamma psykisk ohälsa

Det dunkar musik ur högtalarna på Kunskapsskolan under tisdagsförmiddagen när eleverna dansar mot psykisk ohälsa. "Vi har övat i två veckor", säger Ellen Lasu och Alice Gilljam i kör.

Här dansar Uppsalaskolan – för att uppmärksamma psykisk ohälsa

Foto: Adam Wrafter

Dans2024-09-10 16:30

Cause it's not too late, it's not too late. I see the hope in your heart. Till tonerna av Aviciis ”Broken Arrows” dansar Kunskapsskolan Uppsala Norra iklädda vita t-shirts.

De är bara några av 85 000 elever runt om i Sverige som dansar till låten under tisdagen för att uppmärksamma psykisk ohälsa på den internationella suicidpreventiva dagen. Projektet kallas "Dansa för livet" och stöds bland annat av Tim Bergling Foundation.

undefined
Här dansar Kunskapsskolan Uppsala Norra för att uppmärksamma psykisk ohälsa.

Två av dem som dansar är Ellen Lasu, 13, och Alice Gilljam, 13 år. De tror att bra vänner är en viktig pusselbit för det egna välmåendet.

– Jag tror att det är viktigt att vara med andra människor som man mår bra av, säger Ellen Lasu.

– Och att man kan lita på sina kompisar och känner att man kan vara sig själv, säger Alice Gilljam.

undefined
Det gick som en dans, enligt Ellen Lasu och Alice Gilljam. Alice har själv dansat i åtta år och Ellen tycker alltid att det är roligt att dansa med sina vänner.

Vad gör ni när någon blir mobbad eller känner sig utanför?

– Jag försöker bjuda in personen att vara med mig och mina kompisar så att den ska känna sig trygg, säger Ellen Lasu.

– Är det riktigt illa kan man prata med en lärare, säger Alice Gilljam.

undefined
För andra året i rad deltar Kunskapsskolan Uppsala Norra i initiativet "Dansa för livet".

Idrottslärarna Charlotta Jakobsson och Henrik Norrby berättar att de försöker lyfta psykisk hälsa under samlingar på skolan genom att bland annat prata om hur man ska bete sig mot sina klasskamrater. Sociala medier är också ett vanligt återkommande ämne, då ungdomarna spenderar en stor del av sin tid där.

– Då pratar vi bland annat om att personer kan framställa sina liv på sociala medier som bättre än vad de är, säger Charlotta Jakobsson.

undefined
Idrottslärarna Charlotta Jakobsson och Henrik Norrby tyckte att koreografin satt bra när eleverna skulle visa upp sin dans.
Många unga mår dåligt

Enligt Karolinska institutet tar tre unga personer (10–24-åringar) sitt liv i veckan.

Mer än varannan 15–29-åring lider av olika grader av psykiska besvär. Tidig upptäckt är viktigt och vuxna behöver samtala med och lyssna mer på barn och unga. WHO rekommenderar att alla unga ska ges undervisning om psykisk ohälsa.

För den som mår dåligt finns många råd på www.umo.se/att-ma-daligt/

Ring 112 om läget är akut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!