När restriktionerna hävdes 29 september hördes ett unisont "Äntligen!" från Dansbandssverige. I stort sett alla former av dans drabbades som bekant hårt av covid-19 och dansskorna låg i princip undanlagda i 18 månader. Men nu spirar hoppet igen, orkestrarnas bokningslistor fylls på och arrangörerna kan åter välkomna publiken.
– Våra besökare var på väldigt gott humör när vi hade premiär härom veckan, berättar Barbro Lindahl, bokningsansvarig för Upsala Simsällskaps torsdagsdanser i Fyris Park i Stenhagen.
Över 360 personer löste entré när BarraBazz spelade upp, en siffra som ändå är lägre än före pandemin. Då kunde 500–600 danssugna komma om det var en populär orkester.
– Vi vill att alla som kommer hit ska vara fullvaccinerade och känna sig fullt friska. Att det blev lite färre besökare än vanligt på nypremiären är inte så konstigt, säger Barbro Lindahl.
Nästa torsdagsdans, 11 november, gästas Fyris Park av uppländska Micke Ahlgrens, en orkester som är fast besluten att köra vidare trots de påfrestningar pandemin innebar – inte minst ekonomiskt.
– Vi har överlevt tack vare en egen ekonomisk buffert, statligt stöd plus att några i bandet jobbat med helt andra saker, säger kapellmästaren Micke Ahlgren.
Sedan Dagen D som i Dans 29 september har orkestern haft sju spelningar inför publik. Micke Ahlgren bedömer att paren på dansgolvet varit 20–30 procent färre jämfört med före pandemin. Inte så konstigt med tanke på omständigheterna, tycker han.
– Antalet bokningar under resten av året är också klart lägre än i vanliga fall. Och tittar man fram mot 2022 så brukar vi normalt sett ha åtminstone ett 30-tal fler spelningar inbokade vid det här laget.
Micke Ahlgren tror att en hel del människor väljer att avvakta en tid innan de ger sig ut och dansar. Än så länge finns inga tecken på en väsentligt ökad smittspridning sedan restriktionerna hävdes, men vissa vill nog vara på den säkra sidan, resonerar han.
– Men den publik vi har mött i höst har varit väldigt glad och uppsluppen. Folk kommer fram och berättar hur lyckliga de är över att få dansa till levande musik igen, säger Micke Ahlgren.
Barbro Lindahl delar den bilden men har också noterat att de flesta håller sig till sin partner eller kompisgäng. Att dansa med någon okänd sker inte lika naturligt som tidigare, menar hon.