Inxi & Sasha gästar UKK med streetdance

Dansduon Inxi & Sasha blandar asiatiska influenser med hiphop. De ger sin föreställning "Konflikt" på Konserthuset i Uppsala under lördagen.

Verket "Konflikt" innehåller dansdialoger med inslag av hip hop och kampsport. De internationellt verksamma dansarna Inxi & Sasha gör turnebesök  på UKK.

Verket "Konflikt" innehåller dansdialoger med inslag av hip hop och kampsport. De internationellt verksamma dansarna Inxi & Sasha gör turnebesök på UKK.

Foto: Jose Figueroa

Dans2019-11-09 11:00

– Jag och Sasha har sett en massa kung fufilmer tillsammans och vi tänker att rörelsespråket gifter sig fint med hiphop, säger Ida Inxi Holmlund.

Lördag 9 november gästar dansduon Inxi & Sasha, som annars har sin bas i Stockholm, Uppsala konsert & kongress med föreställningen "Konflikt". Där ingår moment av både kung fu och streetdance.

 Alexandr ”Sashadilla” Antochvili har varit delaktig i den svenska hiphopscenen i över 10 år och har vunnit flera dansbattles, danstävlingar, både i  Sverige och internationellt.  Ida ”Inxi” Holmlund är dansare, koreograf och danslärare, men också känd inom vogue- och ballroomscenen. Bland annat har hon deltagit i modetidningen Vogues arrangemang i New York.

De är båda frilansande dansare och träffades första gången på just ett dansbattle  i Stockholm 2011.  Numera lever de ihop och har skapat denna föreställning tillsammans.

Den speciella formen av kung fu som heter Wing Chung har sitt ursprung i 1600-talets Kina. En buddistisk nunna med det namnet skapade rörelser för självförsvar att använda sig av då en bandithövding var alltför påstridig i sina strävanden att få gifta sig med henne.

 – På en resa till Asien passade vi på att delta i en workshop som en av mästarna i Wing Chung höll i Hongkong, berättar Ida, Inxi Holmlund.

– Vi fascinerades både av ursprungsberättelsen och att utövarna av Wing Chun har mycket kroppskontakt med varandra. 

Det gemensamma med kung fu och streetdancebattles är målmedvetenhet, skicklighet och att ständigt sträva efter att bli bättre. Att möta en motståndare som ska besegras utan våld. Det är ur denna inspiration som de har skapat verket "Konflikt".

Maria Ros har ljussatt föreställningen och musiken är nyskriven av Yared Cederlund. Verket kan sägas bestå av tre delar.

– Den inledande är harmonisk och vacker med flöjt och harpa. Del två har lite tyngre hip hopbeat och i till den tredje delen har vi spelat in egna ljud som är förstärkta, berättar Ida Inxi Holmlund.

Hon är från Jakobstad i Finland, liksom Uppsalaförfattaren Lars Sund. De träffades senast i just Jakobstad då hon gjort koreografi till en musikal baserad på en av Sunds romaner.

Men nu ska hon och  Alexandr ”Sashadilla” Antochvili besöka Uppsala konsert & kongress på sin Sverigeturné med denna föreställning. När turnén är avslutad i Vara konserthus 19 november åker de båda dansarna på yogaresa till Indien. Sedan väntar nya dansprojekt.

Inxi, Ida Holmlund, och Sasha, Alexandr "Sashadilla" Antochvili har skapat dansverket "Konflikt" tillsammans.
Inxi, Ida Holmlund, och Sasha, Alexandr "Sashadilla" Antochvili har skapat dansverket "Konflikt" tillsammans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!