– Slow fashion är motsatsen till fast fashion. Det betyder att man inte tänker slit och släng, utan att man köper secondhand, använder kläder länge, syr om kläder, lånar ut kläder till varandra, ger vidare gamla kläder, säger Sofia Ribeiro, koreograf och projektledare på Gottsunda Dans & teater.
Sofia har själv köpt kläder på secondhandbutiker länge, men har på senare tid blivit mer medveten om sin egen och andras klädkonsumtion.
– Jag minns bilderna som cirkulerade i höstas, på Afrikas kust full med dumpade kläder från oss i väst. Jag blev drabbad av det, att vi gör så mot människor, djur och ekosystem.
Som danslärare och koreograf möter Sofia många unga i sin vardag och har funderat särskilt på deras klädkonsumtion. Delar av projektet riktar sig särskilt till unga, som den designverkstad och modevisning som kommer hållas till hösten.
Men kronan på verket är en dansföreställning med några av Sveriges bästa streetdansare. Det är inte första gången som Sofia har använt dans för att diskutera samhället.
Vad har dans med slow fashion att göra?
– Allt har med slow fashion att göra! Ett fotbollslag kan också fundera på hur man producerar sina träningskläder, en arbetsplats med klädkod kan fundera på sitt förhållningssätt. Kläder är ju något som vi alla har på oss, det är något vi har gemensamt. Men scenkonst är ett fantastiskt sätt att starta konversationer på.
Sofia är tydlig med projektets syfte.
– Vi vill komma med förslag, inspiration och verktyg, inte klandra.