De dansade hem drömsommarjobbet

Dagar på stranden och sena kvällar med kompisarna får vänta. Ungdomarna som sommarjobbar som dansare uppträder varje dag.

Nina Eriksson, Elsa Tegebro,  Molly Lewen och Maja Fredlund med gummiband. Längst till höger står Edith Brandt.

Nina Eriksson, Elsa Tegebro, Molly Lewen och Maja Fredlund med gummiband. Längst till höger står Edith Brandt.

Foto: Sigrid Asker

Dans2020-07-01 08:05

Numret avslutas med att dansarna slänger upp sina gröna, röda och gula jackor i luften. Över den annars tomma skolgården strömmar musik från en bärbar högtalare. Sedan midsommarveckan har årets danssommarjobbare repat sin föreställning.

– Det är mer utmaning för kroppen än jag trodde, säger 16-åriga Filippa Beste.

Att temperaturen gått ned lite är tacksamt för dansarna, inte minst eftersom jackorna är tillverkade av manchester. Alla föreställningar kommer att hållas utomhus. Men även under de bästa förutsättningar rör det sig om hårt arbete som kräver ordentlig återhämtning med mat och vila.

– Man kan inte hänga med polarna till ett på natten de här veckorna, säger Emelie Englund, projektledare och koreograf för danssommarjobbet, som arrangeras av Uppsala kommun och Region Uppsala. 

Danssommarjobbarna har alla precis slutat nian och sökte jobbet genom att skicka in en video där de dansar. På grund av coronaviruset valde man att inte ha en fysisk audition.

– Det var mamma som berättade för mig att jag skulle söka, säger Edith Brandt, 16, med ett skratt.

– Jag trodde inte att jag skulle få det. Jag är jätteglad över att få uppleva hur det är att jobba med dans.

I vanliga fall dansar hon främst jazzdans och lite hiphop, inte modern dans som här. Det bästa med dans tycker Edith Brandt är att hon blir glad och får energi. Filippa Beste håller med.

– När jag går in i danssalen lämnar jag allt annat.

Idag är sista dagen innan föreställningarna börjar. Onsdag till fredag ger de föreställningen "VOLYM" två gånger om dagen. I år blir det en extra utmaning att hålla kolla så att publiken inte står för tätt. När Emelie Englund delar ut flygblad kommer hon att ha plasthandskar.

– Vi har fått tänka om lite. Tidigare har vi haft mycket kontaktimprovisation på träningen och mer kroppskontakt i föreställningen. Jag fick utmana mig själv och stryka lyft och akrobatiska inslag, säger hon.

Ungdomarna ser fram emot föreställningarna, samtidigt som de är lite nervösa. Under våren har alla uppvisningar ställts in på grund av pandemin.

– Det är en helt annan känsla att dansa inför publik, säger Leonard Königsson, 15, som i höst börjar på Kungliga svenska balettskolan för att utbilda sig till professionell dansare.

Föreställningen ges på Celsiustorget utanför S:t Persgallerian 11.30 och 13.00 onsdag till fredag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!