Dans i rörelse med politik

I kväll, onsdag, gästas Konserthuset av koreografen Cristina Caprioli. För henne hör dans och politik samman.

2 december 2013 13:28

Uppsalas plattform för nutida dans, K.R.O.P.P. (står för koreografi, rörelse, omåttlighet, passion, projekt) fortsätter att presentera aktuell danskonst och dess utövare för Uppsalapubliken. Via en kortfilm ”CLOTH” och ett par dansstycken får publiken bekanta sig med en av Sveriges mer namnkunniga koreografer, Cristina Caprioli.

– Med dans vill jag inte underhålla eller enbart visa vackra former. Varje gång vi ställer en dansare och dess kropp på scenen så blir vi ansvariga för ett estetiskt möte mellan denne och publiken. Dans är ett alternativt sätt att samtala om vad det kan vara att vara människa i världen, säger Cristina Caprioli till UNT.

Hon berättar att ”CLOTH” var en installation som gjordes på Moderna museet för ett par år sedan och som hon filmade. Men hon har också med sig fyra dansare som framför delar ur tre koreografier. I ett av styckena interagerar dansaren med en dator och skriver in i den med sin kropp. I en annan av koreografierna, en sorts installation med en dansare och en protes, interagerar dansaren med publiken och gör dem som så vill medskapande.

– Den tredje koreografin är rörelsebaserad och helt tyst. Med olika rörelser visas att man kan skifta identitet, att dansaren kan ha både mänsklig och poetisk form, förklarar Cristina Caprioli.
– Jag menar att man blir en annan på scenen och för publiken blir danskonst ett tillfälle att bekanta sig med något främmande.

Avslutningsvis kommer Cristina Caprioli att samtala med Uppsaladansaren Su-En om sina tankar om koreografi och danskonst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!