Danmark favorit när Eurovision drar igång

Svenska fans måste vänta till lördagens final för att få se Robin Stjernberg i Eurovision. Men semifinal ett saknar inte stjärnor. Danska Emmelie de Forest går ut som nummer fem och är årets stora favorit.

14 maj 2013 09:03

En ukrainsk sagojätte, rappande astronauter från Montenegro och sjungande kroatiska sjömän. Japp, nu börjar Eurovision Song Contest. På tisdag hålls tävlingens första semifinal och i god schlagerordning blandas högt och lågt med... allt annat.

Robin Stjernberg går inte in i tävlingen förrän i lördagens final, men svenska schlagerfans behöver inte deppa för i den första semin tävlar Emmelie de Forest. Den 20-åriga danska sångerskan har en svensk far och har seglat upp som favorit till att vinna Eurovision.

Bland proffstyckarna i Malmö snackas det om att danskans låt har de egenskaper som kan göra den till minsta gemensamma nämnare i tävlingens 39 länder. Men alla är inte övertygade:
- Den kommer att gå till final och hamnar säkert topp fem, men jag tror inte att den håller. Den sticker inte ut tillräckligt och man får inte gåshud av Danmark som man brukar få av en vinnare. Jag blir faktiskt förvånad om det här favoritskapet håller, säger Kristian Boswell, reporter på Sveriges Radio och stor kännare av Eurovision.

Med schlagermått mätt presenterar Emmelie de Forest sin "Only teardrops" i ett väldigt sobert nummer. Bättre fart är det på Ukraina, och Montenegro som står för den första deltävlingens galnaste scenshower. Kristian Boswell vill påminna om två länder som riskerar att drunkna i tävlingens kitsch.
- Hollands Anouk är en rockstjärna och har en fantastisk låt, men det är ett lågmält nummer och jag vet inte om det är vad folk vill rösta på en lördagskväll. Belgien har också en fantastisk låt, men artisten är en blyg, 18-årig kille. Man ska inte missa de här två låtarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!