Camilla, männen och mormor

MEDIEKRÖNIKA. Camilla Henemark skapar rubriker igen. Men i stället för hennes kända sexpartners intresserar sig Susanne Sterner för hennes mormor - vilken kvinna!

27 oktober 2012 12:03

Återigen skapar hon löpsedlar och rubriker, Camilla Henemark. Konstnären Elisabet Ohlson Wallin använder ett gammalt fotografi till att skapa ett nytt verk, där kungen och andra herrar äter pizza från Camillas nakna kropp. Och i memoaren Adjö det ljuva livet, skriven med Carina Nunstedt, finns det gott om berättelser om kända män som La Camilla har legat med. Men jag är inte lika intresserad av kungaaffären som Fredrik Skavlan är, nej, i stället blir jag djupt fascinerad av Camillas mormor. Vilken tant!

Mormor Aina är elak mot dottern, Camillas mamma Gerd, och försöker övertala henne att göra abort. Men när Camilla sen kom -- oj, vilken kärlek!

Mormor hade haft en rad älskare och ett par äkta män, innan hon på nåder gifte sig med vaktmästare Sandberg. Det var hans våning hon ville åt, en tjusig sak med högt i tak och kristallkronor. Där klädde Aina upp både sig och sin dotterdotter i negligéer och tiaror, pälsverk och smycken. De lekte att de var prinsessor. Ibland fick Sandberg skjutsa dem in till stan, till Östermalmstorg eller NK. Då tryckte mormor en sedel i hans hand och låtsades inte om att det var hennes make.

När Camilla var sex, sju år lärde mormor henne att röka. I ett munstycke. Vin och champagne fick hon också smaka, och titt som tätt tog mormor med Camilla till strippklubben Sexorama där en väninna jobbade extra. När Camilla sen ville leka strippklubb i första klass blev fröken arg och ringde hem. Mamma Gerd tyckte att mormor var olämplig som både mamma och mormor, men vad skulle hon göra? Som ensamstående hårfrisörska blev det många långa arbetsdagar.

Och Camilla Henemark älskade sin mormor. Det var fantasi och fest varenda dag, stor skillnad mot vardagslivet i mammans lilla etta. När Sandberg dör säljer Aina hans torp och pengarna - en halv miljon -- slösar hon upp på bara något halvår.

Jag tänker att Camilla Henemarks liv alltid verkar ha pendlat mellan det lilla enkla och det storslagna, vräkiga. Att gränslösheten alltid funnits där, tillsammans med det hon som med sin La Camilla- persona kallar livsaptit, och att vara larger than life. Först i vuxen ålder, en bra bit över 40, får hon klart för sig att hon har adhd. Där kommer enligt henne själv förklaringen på mycket.

Det finns många bottnar i historien om Camilla Henemarks liv. Det är spännande läsning och ett rejält stycke populärkulturell nutidshistoria.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sterner