Brottas med bildspråket

Projektledaren Amanda Gardfors GranbergImprovisationer, scenkonst och ordlekar är huvudingredienserna i metaforbrottning, en sorts verbal wrestling. Tävlingsformen ska introduceras i Uppsala till helgen.

24 september 2013 08:00

– Vi har lånat en del från wrestling utan att det knappt är fysiskt alls, säger Amanda Gardfors Granberg, metaforbrottare från Malmö.

Denna nya tävlingsform ska introduceras i åtta städer i landet för ungdomar i åldrarna 18–25 år. Amanda Gardfors Granborg och Henrietta Sjöberg är ledare för projektet och kommer att resa runt för att hålla i workshops.

Träningen för en metaforbrottare består av att skapa metaforer eller ”ordbilder”.
– Vi börjar med att skriva och sedan improviserar vi, förklarar Amanda Gardfors Granberg.

Metaforbrottarutbildningen mynnar ut i en scenföreställning där improviserad musik också är ett element och alla deltagare jurybedöms. Den bedömningen baseras mest på hur publiken reagerar på de tävlandes prestationer.

Amanda Gardfors Granberg berättar att metaforbrottning har funnits i Malmö ett tag, där sporten också har utvecklats.
– Det började som en lek på fester för ungefär tio år sedan, inspirerat av seriealbumen om Sandman av Neil Gaiman. Sedan har vi, en grupp på ungefär tio personer, utvecklat konceptet och skrivit reglerna, säger hon.

Metaforbrottarna möter varandra i rappa dueller, där de ska överträffa varandra i att skapa metaforer. En duell avslutas när någon lyckas skapa en metafor som är ”oomkullrunkelig”, det vill säga så knivskarp att motduellanten står mållös.

De särskilt utbildade domarna poängsätter duellerna utifrån en 100-sidig regelbok. Det gäller att få mest och högst reaktioner från publiken men också att se lite häftig ut. Deltagarna får skapa sina egna rollkaraktärer och de är kanske det som mest skiljer metaforbrottning från andra litteraturevenemang. Karaktärerna kan dra lite åt karikatyrhållet.

Amanda Gardfors Granbergs karaktär heter Kupolernas Glömda Dans och hennes kollega kallar sig Deathkitten när de metaforbrottas.
– Vi får släppa ut lite galenskap från våra punkiga ungdomsjag i rollerna. Tävlingarna tar hela tiden oväntade vändningar och de är väldigt visuella, säger Amanda Gardfors Granberg.

En ceremonimästare introducerar tävlingsföreställningen för publiken och hetsar densamma till stordåd vad gäller reaktioner som handklapp, visslingar och burop.
Allmänna arvsfonden har skjutit till pengar för projektet. Tanken är att väcka intresse för och utveckla språket hos unga.

Det blir workshop 27–29 september på Ungdomens hus för alla intresserade med en scenföreställning på Reginateatern som mellanspel på lördagskvällen.

För mer info se www.metaforbrottning.se

Bilder målar språket

Metafor är ett bildligt uttryckssätt, ett bildspråk där uttrycket liknas vid något som det egentligen står för. Att kalla kamelen för öknens skepp är ett klassiskt bruk av metafor. I poesin förekommer metafor rikligt, t.ex. i Pär Lagerkvists dikt Nu löser solen sitt blonda hår, där solstrålarna liknas vid kvinnohår.

Ordet metafor kommer från grekiskans metapherein där meta betyder över och pherein betyder att bära.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!