Uppsala tog plats på Bokmässan

Årets litteraturhöjdpunkt har sparkat igång. Bokmässan i Göteborg är en gigantisk fest för hela Sveriges bokbransch, och med sina många författare var Uppsala väl representerat.

Anna Franklin delatar i ett seminarium på fredag.

Anna Franklin delatar i ett seminarium på fredag.

Foto: Leonidas Aretakis

Bokmässan2015-09-25 09:00

– Det är det som är så roligt med att vara här, att träffa andra förlag som är i samma situation som vi. Förra året fick vi en liten kvadratmeter men nu har vi gått ihop med några små förlag och har en monter tillsammans, säger redaktören Lotte Sederholm på bokförlaget Edda.

På förmiddagen på Bokmässans första dag rådde ännu lugn vid Uppsalaförlagets monter. De kommande dagarna anordnar de poesiläsningar där bland andra Lars Häger kommer att läsa ur sin nya diktsamling ”Förglasningen”. Särskilt stolta är Edda över att presentera fjärde delen i ”Gröna serien”, där de ger ut översatt internationell poesi, som denna gång vigs åt den franske poeten René Char, av många ansedd som en av efterkrigstidens mest betydande europeiska poeter.

– Sist René Char översattes till svenska var för 24 år sedan, och han har aldrig getts ut i sin helhet förut, berättar översättaren Erik Bergqvist som också är huvudredaktör för hela serien.

En liten bit därifrån kommer Uppsalaförfattaren Mia Öström med andan i halsen. Precis som många andra resande hade hon drabbats av den försenade tågtrafiken, men hann nu i tid till seminariet där hon skulle berätta om sin nya bok ”Skuggsommar”.

– Det är en utvecklingsroman med magisk realism. Den har blivit en ungdomsroman för att den handlar om en 13-årings erfarenheter, men kan läsas av alla åldrar. Den tar avstamp i hur det är att vara i gränslandet mellan barn och vuxen.

Hon har tidigare gett ut romanen ”Den du söker finns inte här”, om Florence Nightingale, samt barnboksserien ”Sally” i samarbete med UNT-medarbetaren Anna Ehn. ”Skuggsommar” är hennes första ungdomsroman.

– Jag har inte använt något särskilt ungdomsspråk utan har snarare skalat av och försökt att inte förställa mig, det blir lätt löjligt annars. Jag har varit det 13-åriga jag som fortfarande finns i mig. Och problemen med att känna sig ensam och utsatt kan komma igen i hela livet.

Bokmässan är förstås ett tillfälle att lyssna till mängder av spännande författarmöten, samtal och debatter, men det är också ett tillfälle för förlagen att sälja böcker. Vid Bonnierförlagens monter tävlar de många titlarna om besökarnas uppmärksamhet. Uppsalaförfattaren Carola Hansson cirkulerar runt ett av borden, där hennes nyligen utkomna bok ”Masja” ligger i stora högar. Lugnet före stormen, med tanke på hennes gedigna schema.

– Fem programpunkter ska jag hinna med, det känns jätteroligt. Nu har jag hunnit få recensionerna av boken, och jag ser verkligen fram emot att möta läsarna också. Det enda som är tråkigt med att ha mycket att göra är att jag inte hinner gå på så många seminarier. Men Masha Gessen tänker jag absolut inte missa!

Masha Gessens seminarium om yttrandefrihet som hålls i dag, fredag, är en av programmets stora höjdpunkter. Den ryskamerikanska författaren och journalisten hann dock hamna i hetluften redan på torsdagen, då hon under mässans invigning riktade stark kritik mot fokuslandet Ungern, vilket ledde till att några av deltagarna i den ungerska delegationen reste sig och gick. Det ryktas också om kommande protester, och om att här finns polisbevakning. Framför Uppsala universitetsbiblioteks monter fanns journalisten Anna Franklin, som medverkar på ett seminarium om författarskapets villkor i censur, i dag fredag.

– Jag har hört det surras en hel del kring bråk och bojkotter på grund av Ungern-temat och jag hoppas att man tänkt ordentligt på säkerheten under mässan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!