Nya lagen: Uppsalaskolor ska ha egna bibliotek

Från 1 juli nästa år ska alla Uppsalas grundskoleelever ha egna skolbibliotek med utbildad personal.
– Det finns inte tillräckligt många bibliotekarier att anställa, säger Erik Ojala, grundskolechef Uppsala kommun.

"När vi söker personal måste det vara människor som är utbildade i biblioteks- eller informationsvetenskap, där är lagen tydlig. Det kan bli svårt eftersom det inte finns tillräckligt många att anställa", säger Erik Ojala, grundskolechef i Uppsala kommun.

"När vi söker personal måste det vara människor som är utbildade i biblioteks- eller informationsvetenskap, där är lagen tydlig. Det kan bli svårt eftersom det inte finns tillräckligt många att anställa", säger Erik Ojala, grundskolechef i Uppsala kommun.

Foto: Adam Wrafter

Bibliotek2024-11-27 16:37

20 november röstade riksdagen ja till att alla grundskoleelever ska ha rätt till ett eget skolbibliotek. Förutsättningarna för de 60 kommunala skolorna i Uppsala är olika i och med att det finns små skolor ute på landet och stora skolor inne i stan. Redan i dag säger skollagen att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek, men hur det ska se ut är otydligt. 

– I dag har vi ett samarbete med folkbiblioteken som elever på flera skolor besöker ett antal gånger per år. Vi har även ett samarbete med biblioteksbussarna som åker ut till våra skolor framförallt på landsbygden. Vad den nya lagen innebär för oss är något vi planerar att jobba med under det närmaste halvåret, säger Erik Ojala.

undefined
Elever ska ha tillgång till ett bibliotek i en särskild lokal i den egna skolan från och med 1 juli nästa år.

Det som ändras när den nya lagen träder i kraft i juli nästa år, är att elever ska ha tillgång till ett bibliotek i en särskild lokal i egna skolan. Det ska också vara bemannat med en utbildad bibliotekarie som kan arbeta aktivt och regelbundet med utbudet och miljön på skolbiblioteket. Förutom det ska skolorna även upprätta en biblioteksplan som ska precisera hur ändamålen med skolbiblioteket ska uppnås, det vill säga hur biblioteken rent konkret ska arbeta med exempelvis elevernas lärande och läsförmåga.

I dag är det ofta någon i skolpersonalen som har ett extra ansvar för skolbiblioteket. Fem av de 60 kommunala skolorna har utbildade bibliotekarier som skolorna antingen själva anställt eller delar med intilliggande folkbibliotek. 

– När vi söker personal måste det vara människor som är utbildade i biblioteks- eller informationsvetenskap, där är lagen tydlig. Det kan bli svårt eftersom det inte finns tillräckligt många att anställa, säger Ojala.

undefined
Elever ska ha tillgång till ett bibliotek i en särskild lokal i egna skolan. Det ska också vara bemannat med en utbildad bibliotekarie.

Hur mycket kommer förändringarna att kosta?

– I arbetet framöver får vi se vad de nya skrivningarna i skollagen kommer innebära för oss. Det kan variera väldigt, vissa skolor får utökade kostnader medan andra löser det på annat sätt, säger Erik Ojala.

Utbildningsnämnden har fått fem miljoner kronor i tillskott för år 2025, ytterligare fem miljoner kronor ska komma år 2026. Om det kommer att finnas statsbidrag specifikt kopplat till skolbiblioteksverksamheten att söka för 2025, återstår att se. 

Nya lagen i korthet

Skolbiblioteket ska vara en samlad, gemensam och ordnad verksamhet för att främja elevernas läsande och medie- och informationskunnighet.

Ändringarna innebär att syftet med skolbibliotek ska tydliggöras samt att alla elever från förskoleklass till gymnasieskolan, som huvudregel, ska ha tillgång till ett skolbibliotek på den egna skolan. Skolbiblioteket ska också vara bemannat.

Om det finns särskilda skäl, kan skolbiblioteket få finnas på en annan skola eller på ett folkbibliotek.

Skolans huvudman ska ha en biblioteksplan som ska arbeta för att nå ändamålen med skolbiblioteksverksamheten.

Varje huvudman ska sträva efter att anställa personal som i första hand har en examen inom biblioteks- och informationsvetenskap eller i andra hand annan relevant akademisk examen.

Regeringen avsätter 218 miljoner kronor till skolbiblioteken i hela landet, från 2025. Från och med 2026 avsätts 433 miljoner kronor per år.

Källa: regeringen.se, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!