Bibliotek i Uppsala kan tvingas stänga

Bibliotek Uppsala tvingas skära hårt i verksamheten för att få ihop ekonomin inför 2024. Utan mer pengar riskerar något av biblioteken i Stenhagen, Gottsunda, Sävja eller Storvreta att behöva stängas.

Bibliotekschefen Mohammed Mekrami ser inga realistiska alternativ till de besparingar som nu ser ut att bli verklighet i Uppsala. "Alla förslagen gör ont", säger han.

Bibliotekschefen Mohammed Mekrami ser inga realistiska alternativ till de besparingar som nu ser ut att bli verklighet i Uppsala. "Alla förslagen gör ont", säger han.

Foto: UNT/arkiv

Bibliotek2023-04-26 11:00

– Det har varit tufft för folkbiblioteken i många år. Nu har vi kommit till en punkt där det inte längre går att göra besparingar utan att det påverkar allmänheten, säger Mohammed Mekrami, chef för Bibliotek Uppsala.

Han är en av de tjänstemän på förvaltningen som utrett verksamheten och formulerat den åtgärdsplan som kulturnämnden ska fatta beslut om på torsdag 27 april.

Planen omfattar flera möjliga inriktningar. Från förvaltningens sida förordas det scenario som innebär:

  • Biblioteket i Vänge upphör från och med 2024.
  • Biblioteket i Eriksberg får inte någon ersättningslokal under renovering av befintlig lokal.
  • Planerna på ett nytt bibliotek i Ulleråker lyfts bort från lokalförsörjningsplanen.

För att slippa ytterligare åtgärder krävs i detta scenario att Bibliotek Uppsala också får ekonomisk kompensation motsvarande 7,2 miljoner kronor inför budgetåret 2024. Annars måste dessutom ett av biblioteken i Stenhagen, Sävja, Gottsunda eller Storvreta läggas ned.

Hur realistiskt är det att ni får ett så stort tillskott?

– Svårt att säga, alla kommunala verksamheter har det tufft nu. Men jag är positiv av naturen och hoppas att vi prioriteras så att vi kan fortsätta att åtminstone uppfylla bibliotekslagens miniminivå. Flera av våra bibliotek ligger i utsatta områden och fyller en viktig funktion för många människor, säger Mohammed Mekrami.

Men något av biblioteken i Stenhagen, Sävja, Gottsunda eller Storvreta riskerar alltså att stängas utan extrapengar?

– Ja, det är tyvärr så, vi har inga andra alternativ. Nu är det upp till politiken att prioritera.

undefined
Bibliotek i Uppsala riskerar att stängas till följd av svag ekonomi.

Att biblioteksverksamheten hamnat i ekonomisk knipa beror huvudsakligen på att Bibliotek Uppsalas kapitalkostnader ökat med över 4,5 miljoner kronor sedan 2020. Kapitalkostnaderna hänger ihop med investeringar som gjorts för att uppfylla bibliotekslagen. Till det kommer bland annat kommunens årliga effektiviseringskrav på två tre procent samt höjda hyror.

– Investeringarna har ansetts som viktiga av både nuvarande och tidigare kulturnämnd. Det handlar om uppgradering av teknik, inköp av biblioteksbuss, utveckling av barnavdelningen på Stadsbiblioteket och en ny filial i Gränbystaden, säger Mohammed Mekrami.

Om kulturnämnden följer förvaltningens förslag till beslut blir alltså Vänge och Eriksberg utan bibliotek. Dessutom skrotas planerna på ett bibliotek i den expanderande stadsdelen Ulleråker.

I Vänge fungerar biblioteket både som skol- och folkbibliotek. Om folkbiblioteksdelen stängs blir Stenhagen närmaste bibliotek för Vängeborna. Förhoppningen är att få till ett biblioteksbusstopp i Vänge en gång var fjärde vecka som kompensation.

I Eriksberg ska bibliotekslokalen stängas för renovering 2024–2030. I stället för att satsa på en ersättningslokal under den perioden hänvisas besökare till Rosendal, där ett bibliotek ska stå klart hösten 2024. 

– Alla förslagen gör ont. Att vi fastnat för just det här scenariot beror på att vi inte behöver säga upp personal. De anställda i Vänge och Eriksberg förs över till andra bibliotek, säger Mohammed Mekrami.

Men för att det ska stanna vid dessa åtgärder krävs alltså att kulturnämnden följer förvaltningens rekommendation och beslutar om att "lyfta behovet av tillskott av medel till biblioteksverksamheten i Mål och budgetprocessen inför verksamhetsåret 2024". 

Annars väntar stängning i Storvreta, Gottsunda, Stenhagen eller Sävja.

undefined
Tillförs inte nya pengar riskerar ett av biblioteken i Sävja, Stenhagen, Storvreta eller Gottsunda att läggas ned.
Bibliotek i Uppsala

Här finns biblioteken i Uppsala kommun:

Stadsbiblioteket, Almunge, Björklinge, Sala Backe (Brantingsbiblioteket som är stängt för renovering), Bälinge, Eriksberg, Gottsunda, Gränbystaden, Stenhagen, Storvreta, Sävja, Vattholma, Vänge. 

Dessutom finns Biblioteksbussarna och det lokalhistoriska arkivet Fyriskällan i samma kvarter som Stadsbiblioteket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!