Fyra internetpunkter ska ersätta stängda bibliotek

Fyra så kallade internetpunkter ska ersätta delar av bibliotekens service i Uppsala den närmaste tiden. Målet är att komma i gång efter trettonhelgen.

Erik Pelling och Mohammed Mekrami är nöjda med att det ser ut att bli fyra internetpunkter i Uppsala kommun inom den närmaste tiden.

Erik Pelling och Mohammed Mekrami är nöjda med att det ser ut att bli fyra internetpunkter i Uppsala kommun inom den närmaste tiden.

Foto: UNT/TT

Bibliotek2020-12-30 17:27

Sedan 21 december är alla bibliotek som drivs av kommunen stängda. Beslutet fattades av krisledningsnämnden och gäller i första hand till 25 januari. Men som smittspridningen ser ut just nu pekar mycket på att stängningen kan komma att förlängas.

– Man får nog åtminstone tänka tanken att kommunala verksamheter som bibliotek kommer att behöva hålla stängt under en längre period, säger Erik Pelling (S), ordförande i krisledningsnämnden.

Nämndens beslut att stänga museer, bibliotek, scener och kulturhus var en följd av den uppmaning som riktades från regeringen och Folkhälsomyndigheten 18 december.

Problemet var bara att biblioteken inte skulle ha ingått i den uppräkning som gjordes av "icke-nödvändiga verksamheter". Därför ströks senare biblioteken från listorna på regeringens och FHM:s hemsidor. Men då hade de flesta bibliotek i landet redan hunnit stänga.

Reaktionerna blev kraftiga från bibliotekshåll.

– Att felaktigt gå ut med information att biblioteken ska vara stängda är mycket allvarligt och får stora konsekvenser för människors åsikts- och yttrandefrihet, dundrade Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, i ett pressmeddelande.

Mohammed Mekrami, chef för Bibliotek Uppsala, är även han besviken på agerandet på nationell nivå.

– Det tyder på okunskap om bibliotekens roll och funktion plus att det är olyckligt med otydliga besked om vad som egentligen gäller, säger han.

Mohammed Mekrami har full förståelse för att läget är allvarligt och att åtgärder måste vidtas för att minska smittspridningen. Han betonar samtidigt att det är viktigt att biblioteken tillåts fortsätta utföra sitt uppdrag enligt bibliotekslagen. Och då handlar det inte om utlåning av böcker och andra medier i första hand.

– Många människor är beroende av biblioteken för att få tillgång till internet och kunna skriva ut och scanna dokument. Därför håller vi på att bygga upp fyra internetpunkter i Gottsunda, Sävja, Storvreta och på Stadsbibliotek med sådan utrustning, säger han.

Enligt Erik Pelling är åtgärden tillräcklig för att uppfylla kraven i bibliotekslagen.

Målet är att verksamheten ska inledas på torsdag, 7 januari, om de tekniska lösningarna hinner bli klara. Annars sker starten av allt att döma veckan efter. Samtidigt väntas den nya pandemilagen träda i kraft. Hur väl internetpunkterna rimmar med den återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!