Ett tiotal barn med föräldrar står samlade utanför Gottsunda bibliotek. Det är en dag med växlande molnighet, men som tur är ska vi snart bege oss in i en betydligt mer färgsprakande värld.
Vi går genom sex portaler i Tallparken. Barnen får höra scener ur berättelsen och svara på frågor enligt ett frågeformulär. De får även fundera över mer filosofiska frågor.
Vid första portalen har Alice ramlat ner i ett kaninhål. Där ställs frågan: “Var skulle du vilja hamna om du föll ner genom en portal?”.
– I en värld där det inte finns något krig, svarar 10-åriga Agnes Zetterberg efter en stunds betänketid.
– Ingen aning, svarar storasyster Maja Zetterberg, 12 år.
Vi vandrar vidare och når “Dammen av tårar”. Konstnären Anette Wixner från ateljéföreningen Konstjord har smyckat de olika portalerna. Här har hon klätt trädet med trådar av pärlor för att illustrera tårar.
Under vandringen går vi igenom välkända scener; vi möter fjärilslarven, är med på teparty och spelar krocket med drottningen. Hos fjärilslarven får barnen frågan: "Vem skulle du vilja förvandlas till?".
– Ninja turtles, hörs ett anonymt rop i sällskapet.
Det är Gottsunda dans och teater tillsammans med biblioteket och Konstjord som ordnar vandringen. Dramapedagogerna Isabella Dahlberg och Karen Monie har skrivit manus till radioteatern som för dem var en ny berättarform. Det sågs som coronasäkert ihop med vandringen där man enkelt kan hålla avstånd.
– Det var nytt för oss och passade bra nu, säger Isabella Dahlberg.
De fick tänka kreativt när de skapade ljudeffekter. Pom poms blev gräs i vinden, plask i balja blev dammens vatten och bollar genom rör blev ljudet av fall.
– Utmaningen var att få det begripligt och varken ha med för mycket eller för lite, säger Isabella Dahlberg.
Båda har länge velat iscensätta “Alice i Underlandet”.
– Det är en av de första fantasyberättelserna. Den är så pass skruvad. Karaktärerna är lustiga och den går att tolka lite hur som helst, säger Isabella Dahlberg.
– Ja, och man behöver inte förstå allt. Vi märker att både 10- och 14-åringar fastnar för den. Underlandet har flyttat till Gottsunda, tillägger Karen Monie.
Hon lyfter även karaktären Alice.
– Hon är en kaxig tjej som inte ber om ursäkt, men berättelsen berör samtidigt frågor om identitet. När fjärilslarven frågar Alice vem hon är svarar hon att hon inte vet, säger Karen Monie.