Jonas Burman har länge haft olika ateljéer i både Stockholm och Uppsala, men sedan två år tillbaka har jobbet flyttat in på övervåningen i villan i Valsätra. En lösning han trivs med.
– Nu på äldre dagar passar det mig ganska fint, konstaterar han.
Att den 61-årige illustratören ens är nära något man kan kalla för "äldre dagar" går att ifrågasätta. Jonas Burman har otaliga projekt igång, både hemma i Uppsala och på Gotland. Han har nyss byggt ett garage, där en folkabuss håller på och renoveras. Ibland reser han till Indonesien för att surfa.
Det mesta av tiden spenderas dock i ateljén. Där uppe föds och lever karaktären "Halvan", en av Sveriges mest populära barnbokskaraktärer. Sedan mitten på 90-talet har Jonas Burman illustrerat Arne Norlins böcker, som idag finns i de flesta småbarnshem och förskolor.
– Halvan har ju på något sätt växt ihop med både mig och Arne. Jag tror att de allt som allt har sålt över två miljoner exemplar.
Men det var inte självklart att Jonas Burman skulle bli illustratör. Han har alltid tecknat, men i sina yngre dagar var det en annan passion som tog upp all kraft.
– Någonstans visste jag att jag ville jobba med bild. Men i 20-årsåldern var surfing och vindsurfing hela min värld.
Intresset för surfing ledde bland annat till att han med tre andra ingick Sveriges första trupp till EM i Irland 1985.
–Tröskeln var inte speciellt hög för att få åka. Jag tror vi kom näst sist, men jag minns det som att vi slog Norge!
Runt samma tidpunkt blev Jonas Burman tipsad av en bekant om ett filmprojekt i Stockholm som behövde folk. Så började han som mellantecknare på "Grodan Boll och Kalle Stropp". En dag kom en kollega med en "Åsa-Nisse"-tidning vars omslag han hade illustrerat. Plötsligt öppnade sig en ny värld.
– Jag minns att jag tänkte "fasen, vad läckert". Jag hade inte ens reflekterat över att det fanns ett yrke som hette illustratör.
Så började hans yrkesbana. Länge illustrerade han främst reklam, men med tiden blev det fler och fler barnböcker. Ett av de första barnboksjobben var just boken om Halvan.
– Det fanns ett önskemål från förlaget om "en bok för små pojkar om blanka bilar". Jag har ett minne av att huvudkaraktären skulle vara rödhårig, men annars var det jag som fick bestämma utseendet.
Första "Halvan"-boken "Här kommer polisbilen" kom 1995. Sedan dess har det gjorts otaliga böcker med figuren, alla med samma upplägg. Pojken Halvan leker med ett leksaksfordon, blir plötsligt stor och får lära sig allt om fordonet och yrket det är kopplat till.
– Halvan kommer aldrig att åka racerbil. Han är en redig och ordentlig snubbe som testar på samhällsnyttiga yrken, förklarar Jonas Burman.
Med tiden har böckerna blivit alltmer populära, och förvandlats till Jonas Burmans huvudsyssla. Han illustrerar även läromedel och utbildningsmaterial till Akademiska Sjukhuset och ett par andra barnböcker.
Blir man trött på att teckna?
– Det är inte så att jag känner att det vore kul att teckna när jag inte jobbar. Däremot målar jag, det är som ett annat väsen.
I överlag är Jonas Burman nöjd med tillvaron och karriären. Men det finns en sak han fortfarande gärna skulle prova på.
– Jag har funderingar på en egen bokserie. En äventyrsbok blandat med fakta. Jag har en ram och en figur som jag hittat på. Det skulle vara jäkligt kul att skriva en egen.