Gott om djur i årets bästa bilderböcker

Bland söta katter och unga hundägare. Barnbokskrönikör Matilda Nilsson utser årets bästa bilderböcker.

Beatrice Alemagna har gjort årets bästa bilderbok, enligt Matilda Nilsson.

Beatrice Alemagna har gjort årets bästa bilderbok, enligt Matilda Nilsson.

Foto: Jake Green

Barnböcker2022-12-09 12:48
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Internet vimlar av dem: söta katter. Och katterna har länge synts i bilderboksfloran också. Bland årets bilderböcker finns också en övervikt av nyblivna hundägare. 

Är det alla nya husdjursägare under pandemin som avspeglas i utgivningen? Då hoppas jag att vi nästa år får läsa den sorgliga sagan om familjen som tvingades göra sig av med sin coronahund. Ett hett tips till alla barnboksförfattare därute. 

Men över till årslistan. Det här är fjärde gången som jag utser årets bästa bilderböcker. Utnämningen bygger på ett gediget plöjande av barnlitteratur och min högst personliga åsikt. Så, håll till godo! Här är de bästa nya bilderböckerna från 2022:

1. Beatrice Alemagnas ”Aldrig i livet!” (Bonnier Carlsen) är en oemotståndlig bok. Fladdermusfamiljens besvär med att få lurv-örade Pascaline att gå till skolan väcker igenkänning och skratt. Bilderboken är dedikerad ”Till Mimi, min lilla fladdermus som går till skolan alldeles själv nu” – och av det förstår man att konstnären Beatrice har varit med om något liknande som de krympande fladdermusföräldrarna. 

2. Det går inte att likna Matilda Rutas ”Jordbok – Tiden” (Natur & Kultur) vid någon annan faktabok på marknaden. Den är poetisk och överväldigande. Illustrationerna är på samma gång fantasifulla som mätbart exakta. Matilda Ruta fångar människans litenhet i universum. Berättarrösten (Jorden) hjälper med varsam hand barnet att förstå kopplingen mellan oss och planeten, tiden och framtiden.

undefined
"Aldrig i livet" och "Jordbok - tiden".

3. ”Såret” (Rabén & Sjögren) är en lagom blodig berättelse. Inte vidare skrämmande, men lätt att känna igen sig i. ”Gropen”-författaren Emma Adbåge skriver om ett barn som ramlar på skolgården. Sedan följer vi sårets livscykel, från blod till skorpa och ärr – och allt som händer på vägen. Emma tecknar i bruna och gröna toner, som bryts av dramatiska röda färgstänk. 

4. När Kitty Crowther fick ALMA-priset 2010 kallade juryn henne med rätta för ”linjens mästare”. I nya boken ”Jag vill ha en hund – Det spelar ingen roll vilken!” (Lilla Piratförlaget) tycks flickan med regnbågskjol bortskämd, obstinat och mer färgstark än sina snorkiga kompisar. Utan att avslöja för mycket kan jag berätta att hon till slut får en hund – och det är inte vilken byracka som helst. 

undefined
Emma Adbåges "Såret" och Kitty Crowters "Jag vill ha en hund".

5. Det kommer fortfarande nya böcker från barnboksförfattaren Ulf Nilsson (1948–2021). Postumt gav Natur & Kultur i år ut författarens söta småbarnsbok ”Åtta små kattungar”. Kattmamman Missan smiter ut och lämnar flickan Mimmi med alla kattungar. Det blir ett litet äventyr där läsaren får hjälpa till att hitta småkissarna i Lisen Adbåges illustrationer. 

6. ”En natt på insektshotellet” (Lilla Piratförlaget) fångar två nutida trender i ett snillrikt tecknat alster. Förstås berör Claire Schvartzs bok den nya trädgårdsfavoriten insektshotellet där hotade bin kan bo. Men den belyser också hur det är att sova över på en gästanläggning som liten. Igenkänning för de medelklassungar som vande sig vid hotellfrukost under pandemin.

undefined
"Åtta små kattungar", "En natt på insektshotellet" och "Maja och hennes vänner".

7. Larysa Denysenkos bok ”Maja och hennes vänner” är obehagligt aktuell. Den gavs ut på ukrainska 2017 efter annekteringen av Krim. Den handlar om en vanlig ukrainsk skolklass. I hemlandet väckte boken stor uppmärksamhet då den visar på olika familjekonstellationer. För oss ger boken insikt om barns upplevelse av kriget. En viktig bok översatt för Förlaget och Bonnier Carlsen. Färgstarka illustrationer av Masha Foya.