Michelle Obamas matprogram för barn, "VÄfflan och Mochi", hade premiÀr pÄ Netflix i Är och sedan flera Är tillbaka har TV4 spin off-versioner av programformaten "Hela Sverige bakar" och "Sveriges mÀsterkock" för unga kockar.
Att barn kan stÄ i köket blir alltmer sjÀlvklart och det finns mÄnga kokböcker som med tydlig pedagogik (och stöttning frÄn "en vuxen") hjÀlper barn prova pÄ matlagning. Men för Johanna Westman rÀcker det inte med det. Hon vill starta en matrevolution. Hon uttrycker sin önskan i bokförlaget Rabén & Sjögrens pressinformation: "En dag i veckan Àr det barnen som lagar maten, i alla familjer i hela Sverige!". Hennes receptbok "Jag fixar middan" innehÄller 52 recept, ett för varje vecka under ett Är.
För Johanna Westman rÄder ingen tvekan över att barn kan fixa biffen (eller Ànnu hellre den vegetariska grytan). Hon har tidigare bland annat gett ut "Första och andra mosboken", kokpekböcker för de allra minsta och tillsammans med Karolina Sparring hÄller hon i kockfritids och kockkollo pÄ Mosebacke Matstudio i Stockholm. Mest kÀnd Àr hon kanske som matlagare i SVT:s "Go'kvÀll", men den hÀr gÄngen vill hon ge över kockhatten till de unga.
Hon litar pÄ barns förmÄga att laga mat. Kokboken bjuder pÄ fisk- och köttskola, hackningsguide för grönsaker, genomgÄng av sÀsongens mat och de bÀsta köksredskapen. Men pÄ receptsidorna ger Johanna Westman inte sÄ detaljerad vÀgledning.
Vi provar konceptet med ett recept i veckan. VÄra barn, som Àr 10 och 12 Är, fÄr sjÀlva vÀlja rÀtter.
Föga förvÄnande blir det pizza första veckan. Och ett pastarecept till andra. DÀremot visar de inget intresse för sötpotatisstroganoffen. (Vad Àr egentligen grejen med sötpotatis?)
Pizzan blir lite blöt och pastan blir ett tvÄdagarsprojekt. Till den senare matlagningen behövs följande redskap: "zestjÀrn, mÄttsats, stekpanna, trÀslev, stavmixer, mixerbehÄllare, pastamaskin" med mera. Ni vet sÄnt dÀr som finns i vilket familjekök som helst. Vi lÄnar en pastamaskin och struntar i zestjÀrnet. Men pastan blir torr och behöver en dags extra vila.
Det tar tid att göra pasta sjÀlv som nybörjare. Men det varnar inte Johanna Westman för. Hon litar Äter till de unga kockarnas förmÄga.
Vi drar lĂ€rdomen att minst en mer eller mindre aktiv vuxen och lite assistans frĂ„n internet Ă€r bra att ha under matlagningen. SmĂ„ningom fĂ„r vi till en riktigt god fĂ€rsk pasta. Barnen bjuder pĂ„ stora raviolikuddar fyllda med grönkĂ„l, parmesan och ricotta â och framför allt: mĂ„nga fina minnen frĂ„n tillagningen. Det Ă€r kul att laga mat tillsammans!
Veckan efter vĂ€ljer ungarna att göra en enkel tomatsoppa frĂ„n boken "Laga â Steg för steg". Boken Ă€r skriven av bloggaren Clara Lidström tillsammans med Annnakarin Nyberg och gavs ut 2016 pĂ„ RabĂ©n & Sjögren. OcksĂ„ denna bok Ă€r ett utrop till vuxna att hĂ„lla sig undan i köket.
Men nÀstan varje pedagogiskt matlagningssteg innehÄller en varningstext: "Be en vuxen om hjÀlp". Det blir tjatigt till slut.
Eftersom "Jag fixar middan" riktar sig till nÄgot Àldre barn, runt tweenie-Äldern eller Ànnu Àldre skulle jag sÀga, Àr "Laga" en bok för Äldern 6-9 Är. Största fördelen med "Jag fixar middan" Àr det sjÀlvförtroende som den ger.
För mina barn falnar matlagningsintresset lite efter tre veckors försök. Men sÄ en dag hÀnder nÄgot nÀr maken "preppar" köket för att göra carbonara.
"FÄr jag hjÀlpa till?" undrar dottern.
"SĂ„ klart!"