Peter Nilson var lantbrukarson från Småland och kom till Uppsala i början på 1960-talet för att studera. Han doktorerade på en avhandling i astronomi men lämnade universitetet i slutet av 1970-talet för att bli författare. Basen blev Skärplinge i Norduppland.
Fram till sin död skrev Peter Nilson mängder med böcker och essäer som spände över forskning, populärvetenskap och skönlitteratur. Han belönades bland annat med Harry Martinson-priset 1986.
– Jag ser tydliga paralleller mellan Harry Martinson och Peter Nilson. Även om de närmade sig universum från lite olika håll så hade de mycket gemensamt i sättet att se på världen och universum, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och en välkänd forskarprofil via egna böcker och medverkan i tv och radio.
Ulf Danielsson mottog själv Harry Martinson-priset 2016 och har inspirerats en hel del av Peter Nilsons författarskap.
– Han hade förmågan att beskriva naturvetenskap så att det blev berörande. För honom handlade det inte bara om att förklara fenomen på ett populärvetenskapligt sätt, han ville också sätta in sig själv i sammanhanget. Det perspektivet försöker jag också att använda mig av, säger Ulf Danielsson.
Redan som elvaåring kom han i kontakt med Peter Nilsons författarskap via boken "Upptäckten av universum" (1975). Då var Ulf Danielsson bara elva år men mycket intresserad av astronomi och fysik.
– Jag var inne på de stora penseldragen ganska tidigt och började intressera mig för människans plats i universum. Då föll det sig naturligt att läsa Peter Nilson, berättar Ulf Danielsson, som håller med om att Nilsons författarskap hamnat lite i skymundan på senare år.
– Det är synd. Trots att det hänt väldigt mycket inom vetenskapen på 2000-talet är hans böcker från 70-, 80-, och 90-talen lika läsvärda idag.
När det 3–4 juli drar ihop sig till det fjärde Peter Nilson-seminariet i Lövstabruk kommer Ulf Danielsson att medverka. Han presenteras som en Peter Nilson-efterföljare i essäkonst och ska bland annat prata om konsten att förmedla vetenskap i essäns form.
– Exakt hur jag lägger upp mitt program har jag inte bestämt, men jag ska försöka att komma in på musik också. Peter Nilson och musiken är ju temat för hela helgseminariet.