"Vår själ är att stötta både forskning och kultur"

– Att kulturen fortsätter att vara offentligt finansierad är kolossalt viktigt. Samtidigt är privata pengar betydelsefulla som komplement.
Det säger Cecilia Wikström, direktör för Beijerstiftelsen som i 50 år stöttat forskning och kultur.

Cecilia Wikström delar sin arbetstid mellan kontoren i Uppsala och Stockholm.

Cecilia Wikström delar sin arbetstid mellan kontoren i Uppsala och Stockholm.

Foto: Göran Sterner

Kultur2024-11-26 05:00

Nyheten i korthet

  • Beijerstiftelsen, under ledning av Cecilia Wikström, stödjer både naturvetenskaplig forskning och kultur i Sverige. Stiftelsen har räddat flera kulturinstitutioner under pandemin, inklusive Vattnäs konsertlada i Dalarna.
  • Sedan starten har Beijerstiftelsen delat ut 550 miljoner kronor, varav Wikström uppskattar att 80 procent har gått till naturvetenskaplig forskning och resten till andra ändamål, som kultur.
  • Wikström uppmanar fler privata aktörer att stödja kulturlivet och föreslår starkare incitament i form av ändrade skatteregler för kultursponsring. Men hon betonar samtidigt att det offentliga måste behålla huvudansvaret för finansieringen.

Cecilia Wikström tar emot några våningar ovanför Forumgallerian i centrala Uppsala. Utsikten över innergårdarna, hustaken och Domkyrkan i fonden är spännande och ger ett annorlunda och lite ihoptryckt perspektiv på staden.

Beijerstiftelsen har två kontor, det ena på Strandvägen i Stockholm, det andra på Dragarbrunnsgatan. Den tidigare prästen och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström tog över som stiftelsedirektör 2021 och delar sin arbetstid mellan de två kontoren. 

Kjell och Märta Beijers stiftelse grundades 1974. Anders Wall var med redan vid starten. Han hade lärt känna paret Beijer långt tidigare och hade en nära relation till dem.

– Man kan nog säga att Anders blev som en son för dem, säger Cecilia Wikström.

undefined
Anders Wall har i decennier satsat stiftelsepengar på att skapa goda förutsättningar för unga musiker och sångare.

Hon har daglig kontakt med den 93-årige finansmannen och kulturmecenaten på Starfors säteri utanför Heby. Anders Wall är sedan grundandet ständig medlem i stiftelsens styrelse och hanterar sedan 1988 ordförandeklubban.

 Huvudsyftet med Beijerstiftelsen är att främja naturvetenskaplig forskning i Sverige. Det står i stadgarna.

– Vid sidan av det gör vi bland annat punktinsatser för att stötta kulturen. Som stiftelse har vi möjlighet att agera snabbt, vilket visade sig under pandemin. Då var vi faktiskt med och räddade flera kulturinstitutioner som gick på knäna, säger Cecilia Wikström.

Hon tar Vattnäs konsertlada i Dalarna som exempel. Bakom denna opera- och konsertverksamhet står operastjärnan Anna Larsson och hennes man Göran Eliasson.

– När jag ringde Göran och berättade att Beijerstiftelsen bestämt sig för att stötta dem ekonomiskt blev han väldigt tagen. Utan vårt bidrag hade de tvingats lägga ned sin högklassiga verksamhet, säger Cecilia Wikström.

Exempel på stiftelsens engagemang i Uppland är konserterna i Lövstabruk och Opera på Österbybruk. Det är två av de lokala verksamheter som fått stöd.

undefined
Cecilia Wikström är sedan några år stiftelsedirektör för Beijerstiftelsen som till viss del ägnar sig åt att stötta kulturlivet.

Även om det mesta av Beijerstiftelsens pengar tillfaller naturvetenskaplig forskning är kulturen betydelsefull, enligt Cecilia Wikström.

– Beijerstiftelsens själ är att stötta forskning och kultur. Det handlar också om bildningsbegreppet. För oss utgörs det av vetenskap, kultur och utbildning, säger Cecilia Wikström.

Hon exemplifierar med det stora AI-seminarium som arrangerades i Uppsala tidigare i november. Då var Nina Jankowicz, en av världens främsta experter på desinformation, inbjuden tillsammans med ledande AI-forskare.

– Samtidigt hade vi operasångerskan Johanna Wallroth och kören Allmänna Sången på plats. Det är så vi jobbar – kultur och vetenskap behöver varandra, säger Cecilia Wikström.

Hur mycket av de 550 miljoner som Beijerstiftelsen delat ut sedan starten som gått till kulturen finns det inga siffror på. Cecilia Wikström uppskattar ändå att 80 procent satsats på naturvetenskaplig forskning och att resten gått till andra ändamål, som kultur.

Däremot går det att säga hur mycket Anders Walls stiftelse stöttat det svenska musiklivet med. Den startades 1981 och är fristående från Beijerstiftelsen. Här handlar det om runt 85 miljoner kronor som gått till cirka 450 stipendiater inom entreprenörskap, landsbygdsutveckling, forskning och musik.

För musikens del handlar det om dels tre årliga stipendier à 125 000 kronor via Confidencen (Ulriksdals slottsteater) och Giresta kyrkas musikstiftelse, dels Jussi Björling-stipendiet och Composition Award.

undefined
Cecilia Wikström menar att det är viktigt att slå vakt om principen att det offentliga ska ha huvudansvaret för kulturen. Samtidigt kan privata initiativ betyda mycket för arrangörer och kulturutövare, och i förlängningen även publiken.

Beijerstiftelsen skulle gärna se att fler privata aktörer tog liknande initiativ och stöttade kulturlivet. Cecilia Wikström delar Anders Walls åsikt om att det skulle behövas starkare incitament i form av exempelvis ändrade skatteregler för kultursponsring.

– Samtidigt vill jag vara tydlig med att det är staten, regionerna och kommunerna som även fortsättningsvis måste ha huvudansvaret. Det är bara så som finansieringen kan säkras över tid. Men de privata initiativen är ändå viktiga som komplement, säger Cecilia Wikström.

Att det tas initiativ från nystartade, privata stiftelser välkomnar hon. Cecilia Wikström nämner Tim Bergling Foundation, som nyligen startade en musikstudio i Uppsala. Där får ungdomar gratis ägna sig åt att skapa musik i Aviciis anda.

Sådana satsningar är viktiga i en tid när kulturen, enligt Cecilia Wikström, är marginaliserad.

– Vi i Beijerstiftelsen har på senare år börjat få in ansökningar om pengar från statliga institutioner. Det är sorgligt att se, säger Cecilia Wikström.

undefined
Anders Wall är ordförande för både Beijerstiftelsen och den stiftelse som bär hans namn.
Beijerstiftelsen

Grundades 1974 genom en donation från Kjell och Märta Beijer.

Stiftelsens huvuduppdrag är enligt stadgarna att främja naturvetenskaplig forskning i Sverige. 

Bland mottagarna av anslag finns Beijerlaboratorierna vid Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Under åren har även verksamheter och projekt inom design, inredning, musik, konsthantverk, historia och litteratur stöttats.

Sedan starten har omkring 550 miljoner kronor delats ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!