"Vi kan ställa om när det behövs"

Kulturlivet i Uppsala går på sparlåga sedan en tid. Men samtidigt pågår en viktig omställning i riktning mot fler digitala lösningar, menar Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Linda Eskilsson (MP) välkomnar digitala satsningar för att göra kulturen mer tillgänglig. Kanske kan coronakrisen medföra att den utvecklingen snabbas på.

Linda Eskilsson (MP) välkomnar digitala satsningar för att göra kulturen mer tillgänglig. Kanske kan coronakrisen medföra att den utvecklingen snabbas på.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT arkiv

Kultur2020-03-25 07:00

– Digitaliseringen av kulturen har fått en ordentlig knuff framåt. Det tror jag är betydelsefullt nu när många människor inte kan eller får ge sig ut för att ta del av utbudet, säger Linda Eskilsson.

Bland annat sänder Uppsala konstmuseum konserter via sin Facebooksida. Senast var det den estländska dragspelaren Tuuliki Bartosiks spelning som gick att se på plats eller via webben. Samma upplägg väntar på torsdag 26 mars då duon Siri Karlsson kommer till museet.

– Överhuvudtaget tycker jag att det här synsättet genomsyrar kulturförvaltningens olika avdelningar just nu. Det visar att vi kan ställa om när det behövs, säger Linda Eskilsson.

För det är inte bara konstmuseet som utnyttjar digitala kanaler. Bibliotek Uppsala genomförde nyligen sitt sedan länge planerade författarsamtalet mellan Ellinor Skagegård och Matilda Gustavsson (som skrev "Klubben") – fast utan publik. Det går i stället att se i efterhand på bibliotekets egen sajt eller Facebooksida.

– Bibliotek Uppsala pushar just nu också extra för e-boksappen Biblio och filmtjänsten Cineasterna där man utan avgift kan strömma e-böcker, ljudböcker och filmer.

Andra exempel är det läxstöd som biblioteken brukar stå värd för tillsammans med Röda korsets ungdomsförbund. Den verksamheten har nu omvandlats till läxhjälp online. Detsamma gäller för delar av Kulturskolans undervisning.

– Många av våra lärare bor i Stockholm och ska undvika att pendla till oss i Uppsala. Då blir det webbaserade instrumentlektioner i stället, säger Linda Eskilsson.

Dessutom planerar den kommunala gästspelsscenen Reginateatern för webbsändningar av både improvisationsteater och poetry slam (estradpoesi) under första halvan av april.

Men är dessa exempel fullgoda alternativ till upplevelser och möten på plats?

– Som läget är nu måste vi testa vad som fungerar och pröva oss fram. Jag tror att många av inslagen kan bli kvar även sedan vi återgott till normalläget. Det kommer ju alltid att finnas människor som har svårt att ta sig ut. Då är det bra om det finns digitala alternativ.

Linda Eskilsson ser därför de snabbt iscensatta digitala lösningarna som en testballong. Vad lyfter och vad blir kvar på marken? Själv gläds hon åt att över 1 300 personer på tisdagseftermiddagen hade sett åtminstone en del av Tuuliki Bartosiks konsert på konstmuseet i lördag. Det var över förväntan.

Linda Eskilsson ser förstås fram mot när kulturlivet åter kan komma tillbaka i gamla gängor. Hon hoppas och tror att det hos publiken kommer att finnas ett uppdämt behov av kulturupplevelser när virusfaran är över. Tills den dagen gäller det att övervintra för institutionerna, och rent av överleva för fristående kulturutövare samt bidragsberoende föreningar och grupper.

– Förvaltningen har en dialog med dem som har kommunalt stöd av olika slag. Vi kollar hur de klarar av situationen och om vi kan hjälpa dem att hitta andra lösningar för att nå ut. Vår grundinställning är att vara generösa med redan utbetalda eller utlovade pengar. Det är viktigt att vi har kvar alla aktörer och utövare när coronakrisen är över, säger Linda Eskilsson.

Hon tar LAN-partyt/datorfestivalen Birdie 30 som exempel. Det eventet skulle ha genomförts på IFU arena i maj, men kommer på grund av coronaviruset att förvandlas till ett onlineevent. Uppsala kommun kvarstår som huvudpartner.

Kulturen i kommunen

Kulturförvaltningen ansvarar för den strategiska planeringen inom kulturområdet och den kommunala kultur- och fritidsverksamheten. 

Förvaltningen består av åtta avdelningar: Förvaltningsstaben, Bibliotek Uppsala, Fritid Uppsala, Offentlig konst, Reginateatern, Uppsala konstmuseum, Uppsala kulturskola och Natur & kulturcentrum.

Inom förvaltningen finns även offentlig konst, kulturmiljöfrågor, kulturstöd och bidrag till studieförbund och bygdegårdar.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!