Vaksalaviadukten har tidigare fått kritik för att vara särskilt mörk och smutsig. Nu har tunneln renoverats och rustats upp, bland annat med bättre belysning.
Dessutom installerades under försommaren åtta fotografier av konstnären Tova Mozard i skyltfönstren i tunneln.
– Skyltfönstren har funnits sedan viadukten byggdes på 50-talet och har använts för reklam, information och konst. I samband med renoveringen beslutades att man skulle installera permanent konst, säger Gunilla Stillström, intendent på enheten för offentlig konst vid Uppsala kommun.
Varje fotografi är ett personpoträtt, som Tova Mozard beskriver som "lite skeva, med en något subtil humor". Hon har gett verken den gemensamma titeln "Hela världen är en scen, alla försöker hitta sin plats i pjäsen".
– Det är en reflektion över det abstrakta i att vara människa. Livet är en improvisation där vi spelar med varandra och övar på alla slags roller, säger hon.
Teater och skådespel har varit en stor inspiration för Tova Mozards arbete.
– Jag har valt att hämta inspiration från platsens historia, i form av att det är en plats som ligger nära det som räknas som Uppsalas första teater. Människorna på bilderna är arketyper, klichéer och därmed i min mening teatrala, säger hon.
Idag ligger Uppsala Stadsteater ett stenkast bort från viadukten. Där ställdes också fotografierna ut först. Men viadukten som utställningsplats har varit betydelsefull även på andra sätt.
– Jag blev inspirerad av platsen i sig, både tunneln där människor passerar som i en slags parad eller som en slags iscensatt miljö med ljussättning och med det faktum att man aldrig kan välja vem man ska möta eller gå bredvid, bakom eller framför, säger Tova Mozard.
Gunilla Stillström ser inte tunneln som en självklar plats för konst, men lyfter det faktum att många Uppsalabor kommer passera konstverken dagligen. Kommunen har inga uppgifter gällande cyklister och fotgängare, men över åtta tusen fordon åker dagligen igenom viadukten.
– För att det ska vara relevant med konst är det viktigt med tillgänglighet. Människor kommer behöva gå i viadukten och då är det roligt att ha något att fästa blicken på – något som man kan titta på flera gånger utan att tröttna, säger Gunilla Stillström.