Uppsalaregissören stöper om klassiker för nya generationer

"Greven av Monte Cristo" i en högerextrem samtid och Emily Brontës älskade 1800-talsbok "Svindlande höjder" färgad av teaterbesökarnas egna maktrelationer. 2025 får flera klassiker modern kostym för att nå nya generationer.

Simon "Sai" Wimmer är en av manusförfattarna och Affe Ashkar regisserar den nya versionen av Alexandre Dumas klassiska roman "Greven av Monte Cristo".

Simon "Sai" Wimmer är en av manusförfattarna och Affe Ashkar regisserar den nya versionen av Alexandre Dumas klassiska roman "Greven av Monte Cristo".

Foto: Press

Kultur2025-01-17 19:00

Regissören Affe Ashkar har tidigare prisats för att han "sågar ner trösklarna till teatern". När han ombads ta sig an en klassiker vid Uppsala stadsteater föll han för "Greven av Monte Cristo", som han uppdaterar med manusförfattarna Aleksi Swallow och Simon Wimmer, så att den utspelar sig i en dystopisk samtid.

– Jag tänkte direkt "va - när är den skriven!" Det låter som att den är skriven i dag, ämnet med hämnden är tidlöst, säger Affe Ashkar som vill att man ska känna att teatern är "här och nu" – inget man lämnar i salongen.

Pjäsen "Shunon från Monte Cristo" tar avstamp i ett 2025 som skakas av våld och rasism, där huvudpersonen Dante fängslas för ett brott han inte begått. Den skildrar också högerextremismens frammarsch de kommande 15 åren.

– SD började smyga runt tidigt 90-tal, och kolla var de är i dag. Pjäsen visar att det kommer att bli värre. Segregationen speglas också, hur samhället börjar delas in i tre olika samhällszoner, säger Simon Wimmer.

undefined
Stefan Åkesson, Aurelia Le Huche, Hedvig Jarnryd, Linn Hilda Lamberg i "Wuthering, wuthering heights", som bygger på romanen "Svindlande höjder".

Även Laura Fitinghoffs "Barnen på Frostmofjället" och Emily Brontës "Svindlande höjder" får en modern omgörning i vår. I boken "Barnen från Frostmoplan" låter Mårten Sandén barnens mödosamma färd över fjället för att slippa fattigstugan bli en resa i staden för syskonen Yasmin, Omar och Nahla.

Pjäsen "Wuthering, wuthering heights" på Göteborgs stadsteater handlar nu om en subkultur som dyrkar Emily Brontës roman om förbjuden kärlek mellan överklassflickan Catherine och underklasspojken Heathcliff. Publiken får interagera med de fiktiva personerna, för att få syn på makt i sina egna relationer. Klassikern belyser nämligen effektivt hur maktordningar kan överlappa varandra, tycker teatergruppen Poste Restantes konstnärliga ledare Linn Hilda Lamberg.

– Ingen av de två huvudpersonerna är okomplicerade, det är synd om dem men de är också fruktansvärda. Romanen tillåter människan att vara komplicerad, att både lida och göra illa. Man gör också illa av att ha farit illa – så vad gör en människa brutal?

Klassiker är tacksamma, enligt Linn Hilda Lamberg, eftersom de tillåter omtolkningar för ständigt nya budskap.

– Människor i alla tider har använt de här karaktärerna för att berätta det de vill. Det går hand i hand med det vi vill erbjuda: ta de här två komplicerade personerna. Se om du kan få syn på något om dig själv i dem.

Tre moderniserade verk

"Shunon från Montecristo", Uppsala stadsteater. Dante jobbar i hamnen med smuggling men har tröttnat på livet utanför lagen. Hans dröm om ett laglydigt liv krossas när han blir gripen för ett brott han inte begått. I fängelset växer hans hämndbegär och hatet så att det slutligen hotar att förändra honom helt. Urpremiär 8 mars.

"Barnen från Frostmoplan", bok av Mårten Sandén. Syskonen Yasmin, Omar och Nahla får ge sig ut på en farlig vandring från förorten in till city, efter att deras mamma åkt in på sjukhus. Deras vuxna storebror Luis verkar också ha hamnat i trubbel. Flera blinkningar till förlagan "Barnen från Frostmofjället".

"Wuthering, wuthering heights", Göteborgs stadsteater. Av teatergruppen Poste restante. Publiken möter en subkultur som lever sina liv genom Brontës bok, i ett försök att komma så nära karaktärerna som möjligt. Publiken får själva försöka komma nära de fiktiva personerna. Premiär 23 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!