Kommittén som kallas "En kulturkanon för Sverige" har nu beslutat vilka områden som ska ingå i Sveriges kulturkanon – konstarterna litteratur, bild och form, musik, film och scenkonst, samt lärdom och sakprosa.
I kategorin samhälle ska områdena religion, lag och rätt, ekonomi, uppfinningar, samt offentlighet ingå.
Man har också valt ut de experter som avgör vilka verk som ska ingå i kanon. Till var och en av kategorierna konstarter och samhälle knyts en expertgrupp.
– Nu tar kommittén ett viktigt steg framåt i processen och jag ser fram emot att så småningom ta del av expertgruppernas resultat, säger Lars Trägårdh, ordförande i kommittén, i ett pressmeddelande.
I expertgruppen för samhälle Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt, Katarina Barrling, docent i statskunskap och Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, varav samtliga är knutna till Uppsala universitet. I gruppen ingår även Henrik Berggren, författare och historiker från Uppsala, liksom Bengt Kristensson Uggla, professor på Handelshögskolan i Åbo och Inga-Britt Ahlenius, ämbetsman.
För konstarterna ingår: Svante Nordin, idéhistoriker i Lund, Torsten Pettersson, Uppsalaprofessor i litteraturvetenskap, Mattias Lundberg, Uppsalaprofessor i musikvetenskap, Karin Sidén, docent i musikvetenskap och museichef på Waldemarsudde, Björn Linnell, författare och förläggare samt Karin Helander, professor i teatervetenskap på Stockholms universitet.
Framtagandet av en kanon har kantats av kontroverser och kritik, där en ledamot hoppade av kommittén i protest. Senare har ytterligare en ledamot lämnat uppdraget.
Kommittén ska redovisa uppdraget senast den 31 augusti 2025. Den inledde sitt arbete den 1 mars 2024 och uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti 2025. Förutom historikern Lars Trägårdh är journalisten Gunilla Kindstrand och publicisten PJ Anders Linder ledamöter.