Uppsala testar ny taktik för att bli kulturhuvudstad

Uppsala gör ett nytt försök att bli europeisk kulturhuvudstad. Nu är siktet inställt på att stå värd för evenemanget år 2029.

Fokus i Uppsalas ansökan till att bli europeisk kulturhuvudstad kommer att vara människor, bostadsbyggande och infrastruktur berättar Linda Eskilsson (MP) och Erik Pelling (S).

Fokus i Uppsalas ansökan till att bli europeisk kulturhuvudstad kommer att vara människor, bostadsbyggande och infrastruktur berättar Linda Eskilsson (MP) och Erik Pelling (S).

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Staffan Claesson

Kultur2021-01-14 16:26

Senast Uppsala ansökte om att bli kulturhuvudstad var 2008, med ambitionen om att inneha titeln 2014. Juryn valde dock bort Uppsala tidigt i beslutsprocessen då man inte levde upp till kraven och i slutänden korades Umeå till kulturhuvudstad 2014. Som kulturhuvudstad får man finansiellt stöd från EU-programmet Kreativa Europa för att visa upp och utveckla stadens kulturliv under ett år.

Nästa vecka väntas kommunstyrelsen i Uppsala fatta beslut om att skicka in en ansökan med sikte på 2029. Den här gången är kommunen bättre förberedd än senast, säger kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP).

– Det fanns brister i den tidigare ansökan. Vi var lite för självsäkra då. Nu har vi ett helt annat koncept, säger Linda Eskilsson. 

Temat för Uppsalas kulturhuvudstadssatsning är "Between the lines". Det innebär att kommunen inte tänker satsa på skrytbyggen för kulturen, utan snarare prioritera det som finns "mellan husen": medborgare, bostäder och infrastruktur. Ett uttalat mål är att skapa samarbeten mellan förvaltningar, organisationer och näringsliv för att stärka Uppsalas kulturliv.

– När Uppsala växer vill vi bygga så att kulturen är central i hela kommunen och det är det vi fokuserar på i ansökan. Vi ska inte boosta kulturen under enbart ett år, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Han betonar att samhället och invånarna kommer ha nytta av att kommunen arbetar med att införliva kulturen i utbyggnaden av staden, oavsett om Uppsala blir kulturhuvudstad eller inte.

– Mycket av det här skulle vi göra i alla fall, men genom att ansöka spänner vi bågen, säger Erik Pelling.

En lång process ligger nu framför Uppsala kommun på deras väg till att förhoppningsvis bli kulturhuvudstad 2029. Anmälningstiden går ut först om två år och 2025 presenterar juryn sitt val. Förutom Uppsala har Malmö också gått ut med att de satsar på att bli kulturhuvudstad 2029. Trots att Uppsala tänker gå in med en ödmjukare inställning i ansökningsprocessen den här gången säger Erik Pelling sig inte vara oroad över konkurrensen: 

– Klart vi kommer klå Malmö, säger han och ler.

Vid sidan av kulturhuvudstadssatsningen kommer Uppsala kommun också ansöka om att få stå värd för ett bo- och stadsbyggnadsexpo med tillhörande världsutställning i hållbar stadsutveckling år 2029.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!