Brevet inleds med: "Personligt brev till dig som är trans. Vi skriver till dig från en kyrka som också är trans." Längre ned i brevet står det: "Vi ser att transexkluderande feminism använder en retorik som vi känner igen från radikala högerkristna grupper och högerpopulister."
Brevet, som undertecknats av 943 personer med anknytning till Svenska kyrkan, publicerades på Västerås stifts hemsida på den Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi, även kallad IDAHOT, 17 maj.
– Att brevet publiceras nu handlar dels om just den här dagen, dels den debatt som varit under de senaste två åren då transpersoner blivit till objekt där man tar sig rätten att diskutera deras möjlighet till könsbekräftande behandling och att leva sitt liv. Vi ser att den psykiska ohälsan och suicidtalen för transpersoner är höga även inom Svenska kyrkan, säger Erik Gyll, undertecknare och präst i Uppsala samt ansvarig för hbtq-frågor på nationell nivå inom Svenska kyrkan.
Att journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman skapat debatt med sin nyutkomna bok "Om könets existens" spelar in, säger Gyll, liksom Uppdrag gransknings reportageserie "Tranståget" som för ett par år sedan sändes på SVT. Båda har fått kritik för faktafel.
Svenska kyrkan har drygt 22 000 anställda och drygt 5,7 miljoner medlemmar. 943 underskrifter är långt ifrån hela organisationen.
– Namninsamlingen har skett på Facebook under bara tre dagar, de som undertecknat är även förtroendevalda eller medlemmar, säger Erik Gyll.