Upplandsmuseet öppnar för besökare om tre veckor

Tre månaders nedstängning går mot sitt slut. På tisdag 23 juni räknar Upplandsmuseet med att åter öppna för besökare. Veckan därpå öppnas också Disagårdens byggnader.

Upplandsmuseets chef Daniel Wetterskog räknar med att kunna öppna Akademikvarnen 23 juni, tisdagen efter midsommar.

Upplandsmuseets chef Daniel Wetterskog räknar med att kunna öppna Akademikvarnen 23 juni, tisdagen efter midsommar.

Foto: Sven-Olof Ahlgren, Michaela Hasanovic

Kultur2020-06-02 13:31

Upplandsmuseet var bland de första museerna i landet att stänga med anledning av coronautbrottet. Den 13 mars upphörde den publika verksamheten. Tre månader senare planerar museet för fullt inför öppningen av Akademikvarnen veckan efter midsommar.

– Under förutsättning att det inte kommer nya restriktioner så räknar vi med att kunna öppna då. Vi har vidtagit flera åtgärder för att det ska vara säkert för både besökare och personal, säger Daniel Wetterskog, landsantikvarie och chef för Upplandsmuseet.

Bland annat kommer det att finnas personal på plats som håller koll på inflödet av besökare och även säkerställer att det inte uppstår trängsel. Lekhörnan "Lilla kvarn" stängs till förmån för andra sysselsättningar, som frågesport. Butikens sortiment, bänkar och kortläsare ska rengöras oftare. I kaféet ska engångsmaterial användas plus att enbart förpackade smörgåsar och bakverk erbjuds.

I vanliga fall besöker mellan 400 och 600 personer museet dagligen. Även om det är fri entré så har det naturligtvis blivit ett intäktsbortfall under våren. Men enligt Daniel Wetterskog är det hanterbart.

– Det vi tappat är intäkter från publika delar som kafé, butik och skolvisningar. Mer oroväckande är att byggprojekt och liknande avstannar. Det betyder att efterfrågan på vår expertkunskap inom arkeologi, byggnadsvård och kulturmiljö sjunker. 

Fortsätter stiltjen finns det en risk att Upplandsmuseet går mot ett miljonunderskott i år, enligt Daniel Wetterskog, som hoppas på ekonomiskt stöd från staten i den svåra situation som Upplandsmuseet och andra länsmuseer hamnat i.

– Hittills har statligt stöd under coronakrisen enbart gått till statliga museer. Vi hoppas på hjälp via den så kallade kultursamverkansmodellen där pengarna fördelas via regionerna, säger han.

Wetterskog ser givetvis fram mot att kunna ta emot besökare igen. Att inte ha kunna visa utställningar och samlingar under tre månader har varit frustrerande. Han påpekar att Disagården i Gamla Uppsala, som ligger under Upplandsmuseet, hållit öppet sedan 1 maj. Från och med 1 juli kommer även gårdens byggnader att öppnas. Då kommer stugvärdar att hålla koll på besökarna så att inte fler än fem vistas i samma hus åt gången.

– Vi känner oss trygga med de åtgärder vi vidtagit. Om restriktionerna fortsätter länge så har vi en strategi för att ändå hålla öppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!