I en ny utställning visas Gustav Vasa och hans drottningars kronor och spiror upp i särskilda montrar i Vårfrukoret eller Vasakoret som det också kallas.
I utställningen har utställningsproducenten Helene Warpe lekt med ordet "Furstespegel", en typ av medeltida instruktionsbok med handfasta råd för att bli en bra regent.
– Vi har gjort en installation med speglar runt kungen där han ligger omgiven av sina drottningar så att man kan deras ansikten. I olika speglar kan besökaren även möta sin egen spegelbild tillsammans med regenten eller någon av hans två fruar Margareta eller Katarina och fundera över var man själv är i den här 500-åriga historien, säger Helene Warpe.
Gustav Vasa begravdes i Uppsala domkyrka 21 december 1560.
I utställningen ingår även förgyllda monogram som placerades på de dödas bröst, samt drottning Margaretas vaxkrona. Dessa föremål har aldrig tidigare visats för allmänheten. Dessutom visas en film från när Vasas gravvalv öppnades i november år 2020 då hällen, det vill säga locket till gravplatsen, skulle restaureras.
Även 700 år gamla förgyllda kalkar, som än i dag används vid konfirmationer, ställs ut samt dopklänningar med tillhörande personliga berättelser.
Utställningen är en del av projektet "På liv och död – mötesplats för kulturarv, lärande och besöksnäring", som är ett samarbete mellan bland andra Uppsala domkyrka, Uppsala universitet och Upplandsmuseet.
Utställningen öppnar 15 oktober och pågår till och med 10 november.