Trolleri på Regina för Barnfonden

Johan Ståhl med gäster trollar till förmån för barn som vårdas på Akademiska sjukhuset. Fyra föreställningar ges på Regina i höst.

Trollkarlen Johan Ståhl har hela världen som arbetsfält. Under hösten ger han fyra olika föreställningar på Regionteatern till förmån för Akademiska sjukhusets barnfond.

Trollkarlen Johan Ståhl har hela världen som arbetsfält. Under hösten ger han fyra olika föreställningar på Regionteatern till förmån för Akademiska sjukhusets barnfond.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur2019-09-24 15:00

– Varje föreställning, kallad "Regina Magica", är unik då det är olika trolleriartister varje gång. Alla pengar vi drar in på de här kvällarna går oavkortat till Akademiska sjukhusets Barnfond, berättar Johan Ståhl.

När tidningen når honom per telefon befinner han sig på Akademiska sjukhusets lekterapi. Han och några av hans trollande kollegor håller vid tillfället en lektion i trolleri för barn som är inlagda på Akademiska.

 Barnen får först svära en ed att de aldrig ska avslöja  hur de tricken går till. Sedan får de proffsrekvisita till sina nummer. Utklädningskläder finns också. Barnen kan till exempel vara Harry Potter eller en häxa när de framför sina trick för publik.

 – Barnen utvecklar sin finmotorik, kommunikation med en publik och sin logik. De får lära sig saker som inte ens deras läkare kan. Sedan kan de visa upp sina konster för sin publik. Som en del av projektet har inrättats en liten scen för barnen på lekterapin.

Men på Reginas scen blir det proffs som framträder. Den första showen är onsdag 25 september. Publiken värms upp med lite minglande close up-trolleri före det att trollerikonstnärerna Johan Ståhl, Stefan Eriksson och Hanna Günter intar själva scenen på Regina.

15 oktober gästar artisterna Tom Stone, Martin Hansson och Fredrik Andersson. 20 november kommer Leif Olberius och Peter Gröning. Carl Tillenius och John-Henry är gäster 11 december. Johan Ståhl är trollande värd vid alla tillfällena. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!