Ordföranden Lars Trägårdh har valt att stänga ute tjänstemän från arbetet, enligt interna handlingar som Dagens Nyheter har tagit del av. Förutom kommittén har fyra statliga tjänstemän deltagit, utsedda av kulturdepartementet. Men när beslut skulle fattas under en konferens på Sigtunastiftelsen i september tilläts tjänstemännen inte vara med, utan fick istället gå ut på promenader.
"Kommittén menar att kvaliteten på diskussionerna blir bättre om de sammanträder enskilt", står det i det sekretessbelagda protokollet.
Upplägget kritiserades av Marlen Eskander, en av kommitténs dåvarande ledamöter, och bidrog till att hon lämnade kommittén.
– Sekretariatet är ju 3,5 tjänster, de är kompetenta personer och utredningens viktigaste operativa apparat, de är jätteviktiga för utförandet. Jag höll inte med om det arbetssättet, säger nu Marlen Eskander till TT.
Vid samma tillfälle kritiserade hon också att kommittén inte ville låta organisationer och myndigheter föreslå experter som sedan ska utse de verk som ska ingå i kulturkanon.
– Jag ville ha en inkluderande arbetsprocess, jag tycker inte att kommittén ska göra allt själv.
Förutom henne har en tjänsteman hoppat av uppdraget och ytterligare en är sjukskriven.
Kulturministerns pressekreterare Sara E Persson skriver i ett mejl att kommittén "arbetar självständigt utifrån regeringens direktiv". Frågor hänvisas därför till Lars Trägårdh. Någon undre gräns för antalet kommittéledamöter finns inte.
Representanter från de nationella minoriteterna har tidigare anklagat utredningen för förtryck och lagbrott.
Utredningen ska presenteras för regeringen i slutet av augusti 2025.
Lars Trägårdh har avböjt att kommentera DN:s artikel. Han skriver i ett mejl till tidningen att han inte kommenterar den interna arbetsprocessen.