"Målningarna är lite som ett möte med andra människor"

Bror Hjorthstipendiaten för unga tecknare 2008, Hertha Hanson, är tillbaka på debutplatsen i Uppsala. Utställningen heter "Återkomsten". "Det känns annorlunda för att jag är annorlunda", säger hon.

Blå är en favoritkulör för Hertha Hanson. Anledningen är att den går att dra brett från det mörkaste till det ljusaste men ändå vara blå. Röd eller gul har inte samma bredd menar hon då de blir nya färger som rosa eller orange.

Blå är en favoritkulör för Hertha Hanson. Anledningen är att den går att dra brett från det mörkaste till det ljusaste men ändå vara blå. Röd eller gul har inte samma bredd menar hon då de blir nya färger som rosa eller orange.

Foto: Maria Larsdotter

Kultur2023-10-21 11:00

Konstnären Hertha Hanson har precis packat upp en kolsvart teckning från 2008. Materialet hon tecknat på ser ut som en svart spånskiva, i själva verket är den i grunden vit. Det svarta är Hertha Hansons många lager av blyerts som närmast kan liknas med en yta av svartsmide. Hon satt med teckningarna under lång tid, "de innehåller tid", säger hon. Teckningarna gav henne Bror Hjorthstipendiet för unga tecknare för 15 år sedan. 

undefined
Hertha Hanson gjorde sin utställningsdebut i Bror Hjorths hus 2008 som teckningsstipendiat. En teckning fanns kvar i huset. Under hängningen av utställningen funderar konstnären över om den ska få vara med eller inte.

I dag målar hon i olja, med spackelspade. Tolv målningar står längs väggarna och ligger på bubbelplast på golvet i utställningsrummet i väntan på placering. 

– Det finns ett djup i målningarna där man inte ser allt och det finns en bredd man möter men som inte berättar allt. De är delvis inte nåbara med språket, precis som en vägg, man vet vad en vägg är men man når den inte riktigt eller jag ser ju dig framför mig nu och förstår dig delvis, men det finns mycket jag inte kan greppa om dig. Målningarna är lite som ett möte med andra saker eller människor i världen, säger Hertha Hanson.

undefined
"Målningar är något fysiskt, de är avtryck av min kropp, som en handstil. Man kan börja städa i sina målningar och det ska man låta bli. Det man kan ta för en brist kan i själva verket vara styrkan i målningen. Det är som med människor och med kroppar, det är personligt", säger Hertha Hanson, konstnär som ställer ut på Bror Hjorths hus.

Hon exemplifierar ytterligare med träden utanför fönstren, de som långt tidigare varit tunna grenar och då utgjorde en del av Bror Hjorths berså.

– De har expanderat och blivit enorma men de bär historien från att ha varit en privat plats där man satt och drack kaffe, nu är träden en del av det här museet. Världen är fylld av ting som bär sin historia.

Och så även dina målningar?

– Ja, jag både visar att det finns många lager och man ser att de är gjorda av djup. 

Hon går energiskt fram och pekar på små gröna och rosa partier bakom de stora gula och blå översta lagren i en av målningarna.

– Jag visar upp alla lager men man ser inte dem alla överallt.

undefined
Blå är en favoritkulör för Hertha Hanson. Anledningen är att den går att dra brett från det mörkaste till det ljusaste men ändå vara blå. Röd eller gul har inte samma bredd menar hon då de blir nya färger som rosa eller orange.

Hertha Hanson föddes i Lund men bodde i Sigtuna nära stiftelsen från det att hon var elva till arton år. Hon var dagelev på SSHL, Sigtunaskolan Humanistiska läroverket. I dag bor hon i Karlstad. Som 15-åring bestämde hon sig för att bli konstnär.

Hennes målningar ingår alla i en serie som hon arbetat med i cirka tio år, varje tavla har ett nummer. Nästa målning tar oftast vid där den förra slutade, då kan hon tänka att hon vill göra som tidigare men kanske med lite mera grönt. Där börjar det, med en ton eller med en riktning, fallande eller stigande.

Hur vet du när en målning är klar?

– Om jag ska försöka konkretisera det så handlar det om balans. Just för att det handlar om något slags existerande, jag vill att det ska vara stillhet i mina målningar. Jag vill inte att man ska känna att något är på väg ut. Man ska kunna stå framför målningarna, de är stilla och jag är stilla. Men det är en sak att titta på en målning när den är klar och en annan att titta på en målning som kanske inte är det. När man går in i det då söker man fel, då blir det ett slags problemlösning. Är det något problem eller är det bara jag som är i gång med att leta fel? Då är det bra att lägga bort målningen och komma tillbaka senare, säger Hertha Hanson.

undefined
"#479" från 2023, målning nummer 479 i den serie som Hertha Hanson målat under cirka tio år. Bilden är beskuren.

Hur vill du att dina målningar ska tas emot?

– Jag tänker att man inte behöver förstå dem. Man kan komma hit och uppleva dem ungefär som man upplever ett hus, ett träd eller vad som helst, och det är okej, säger Hertha Hanson.

Hon säger att hon älskar själva processen att måla dem, då hon får flytta runt, ändra, bygga.

Utställningen pågår 21 oktober till 26 november i Bror Hjorths hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!