Enligt Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden, hänger åtgärden ihop med lokalförändringar och renoveringar i fastigheten som delas av Kulturhuset och Västra Stenhagenskolan. Dessutom pågår en utredning som ska se över kulturhusens uppdrag framöver. Det gör att en årslång paus är lämplig, menar hon.
– Just nu är det väldigt rörigt i Stenhagen när det gäller lokaler. Därför är det klokt med en paus under kommande år så att vi kan ta ett omtag och få i gång en riktigt bra verksamhet igen från 2026, säger hon.
Att lokalfrågan blivit problematisk beror bland annat på att Västra Stenhagenskolans elevunderlag ändrades i fjol. Numera tar skolan enbart emot barn i årskurs 6–9, vilket går ut över Kulturhusets verksamhet.
Bland annat behöver en hemkunskapssal ställas i ordning. Det innebär att konstateljén snart tas ur bruk eftersom den ska byggas om så att den passar undervisning i hemkunskap. Dessutom har danssalarna tillfälligt byggts om till klassrum till följd av ett omfattande golvbyte i fastigheten. Något som påverkar föreningslivet i stadsdelen.
Dansen håller nu till i en lokal i Sankta Maria kyrka 500 meter bort. Där finns dock ingen riktig danssal med speglar och anpassat golv.
Nyligen fick verksamhetsledaren Clara Lundmark besked om att Kulturhusets verksamhet ska pausas under 2025. Programbudgeten på cirka 200 000 kronor dras in och hennes egen tjänst försvinner.
– Följden blir mindre kultur i Stenhagen. Som jag ser det bygger verksamheten här i huset på ett nära samarbete mellan biblioteket, fritidsgården och det som ryms inom kulturhusets budget. Det gäller allt från kulturskola till språkkafé för vuxna och musikluncher, säger Clara Lundmark.
Hon misstänker att det kan bli svårt att bygga upp en ny verksamhet efter "det förlorade året" 2025.
– Det är lätt att tappa fart. Jag har strävat efter att hela tiden utveckla Kulturhusets verksamhet och nu avstannar det arbetet. Dessutom tar det tid att bygga relationer och skaffa sig ett nätverk i stadsdelen.
Mattias Johansson (C), ledamot i kulturnämnden, har skrivit en interpellation inför kommande kommunfullmäktige. Där kräver han svar från Linda Eskilsson om ärendets hantering. Själv är han kritisk mot pausningen.
– Det är tråkigt att skolans och kulturverksamhetens behov spelas ut mot varandra. Dessutom är tajmingen dålig. Stenhagen kämpar för att komma ifrån stämpeln som utsatt område. Att i det läget skära ned på kulturaktiviteter är verkligen inte bra, säger han.
Han är också missnöjd med att kulturnämnden inte fått chansen att yttra sig innan fullmäktige väntas fatta det formella beslutet. Det ska ske 4–5 november när styrdokumentet Mål och budget klubbas.
Enligt Linda Eskilsson berörs inte fritidsgården och biblioteket med dess programverksamhet av neddragningen. Inte heller de föreningar som i dag hyr in sig i kulturhuset ska påverkas negativt, enligt henne.
Det håller Clara Lundmark inte med om helt och hållet. Hon menar att alla delar i huset sitter ihop och att det kommer att märkas att kulturhuset läggs i malpåse under ett år.
– Dessutom har jag svårt att se hur det årliga arrangemanget "Stenhagens dag" ska kunna genomföras nästa höst, utan budget och samordnare. Det är verkligen synd. Då brukar vi ha runt 3 000 besökare.