Sápmis historia på Upplandsmuseet

"En fotografisk bild är inte bara en bild av någon, men också på någon" - Ledord i Upplandsmuseets fotografiska utställning.

Utställningen "I fotografiets tid - Resor i Sápmi" visas på Upplandsmuseet 7 februari till 16 augusti 2020.

Utställningen "I fotografiets tid - Resor i Sápmi" visas på Upplandsmuseet 7 februari till 16 augusti 2020.

Foto: Rolf Ärnström ©Norges arktiske universitetsmuseum

Kultur2020-02-06 15:00

För över 70 år sedan begav sig Uppsalabon Rolf Ärnström (1914-1997) norrut för att undervisa på Lannavaara sameskola, där han kom att stanna i sex år. I bagaget hade han packat sin nya småbildskamera som han flitigt använde under sin tid i Sápmi. Motiven blev ofta de skolbarn han undervisade. Han fångade ögonblick från deras lek, vardag och skolgång på ett familjärt och unikt sätt. Rolf Ärnströms samling är nu en del av den vandrande utställningen "I fotografiets tid - Resor i Sápmi" som tar plats i Upplandsmuseets lokaler under våren.

– Rolf Ärnströms bilder är vackra, och de är dessutom fyllda av respekt och med en synlig relation till barnen på fotografierna, berättar Maria Ljunggren, utställningschef på Upplandsmuseet.

Utställningen tar oss på en resa med fotografier från 1863 - 2010. Utgångspunkten ligger i vem som har fotograferat Sápmi och i vilket syfte. Rolf Ärnströms bilder står i stark kontrast till flera porträtt från expeditioner under sent 1800-tal, som lyfter diskussionen om den rasbiologiska fotografin.

–  Maktlösa människor fotograferades av människor med makt. Det är en otäck del av historien, men viktig att prata om, förklarar Maria Ljunggren.

Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan Norges arktiske universitetsmuseum, Uppsala kommun och samiska föreningen i Uppsala. Förhållandet mellan fotografi, kultur, makt och identitet utforskas, och Maria Ljunggren betonar vikten i att utställningen inte bara bör betraktas som någonting taget ur det förflutna eller från en avlägsen plats.

– Det finns både samer som är upplänningar och upplänningar som är samer. Det handlar om en levande kultur här och nu.

I en avslutande sektion återvänder utställningen till de platser där Rolf Ärnström arbetade för mer än 70 år sedan, och där flera släktingar till barnen på fotona lever kvar idag. Samlingen knyts ihop med nytagna bilder från 2009-2010 av Mari Karlstad. Hon återvände för att höra hur människor mindes personer och händelser på Rolf Ärnströms bilderna och hur de upplevde tillfällena då de togs.

På samernas nationaldag, torsdagen 6/2, invigs utställningen med både Eva Forsgren, ordförande för samiska föreningen i Uppsala, och Rolf Ärnströms son Gunnar Ärnström på plats för att säga några ord.

Utställningsperioden sträcker sig till den 16 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!